Politiek

Artsen willen meer medicijnonderzoek kind

DEN HAAG. Kinderartsen van academische ziekenhuizen en patiëntenorganisaties pleiten in een brandbrief aan de Tweede Kamer voor verruiming van de regels voor medisch-wetenschappelijk onderzoek bij kinderen.

Redactie wetenschap
4 February 2014 10:01Gewijzigd op 15 November 2020 08:37
beeld ANP
beeld ANP

Ze zijn niet blij met het huidige wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid. Dat biedt volgens hen nauwelijks perspectieven voor het testen van nieuwe medicijnen bij kinderen met onder meer kanker.

„Dit betekent dat we ernstig zieke kinderen in Nederland nieuwe, mogelijk veelbelovende medicijnen onthouden omdat ze hier niet mogen worden getest”, zei kinderarts-oncoloog Michel Zwaan van het Erasmus MC namens de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen vandaag in de Volkskrant.

Kinderartsen pleiten al jaren voor verruiming van de wetgeving voor geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Minister Schippers van Volksgezondheid wil de wet echter streng houden omdat ze vindt dat kinderen kwetsbaar zijn en beschermd moeten worden tegen de eventuele risico’s van een proefbehandeling.

Critici wijzen erop dat in landen zoals Engeland, Duitsland en Frankrijk medicijnonderzoek veel ruimer wordt toegestaan. „Nederland neemt in Europa een uitzonderingspositie in”, aldus Zwaan. „Deze medicijnen zijn hierdoor jarenlang niet beschikbaar voor ons. Pas als ze tien jaar later geregistreerd staan, kunnen ook 
wij ze geven.” Volgens de specialist wijken gezinnen geregeld 
uit naar het buitenland. „Nederland gaat zo ver in de bescherming van zijn eigen kinderen dat het zichzelf in de staart bijt”, stelt Zwaan.

De brandbrief met het verzoek aan de Tweede Kamer om het wetsvoorstel in zijn huidige vorm niet te accepteren, is ondertekend door vijftien hoogleraren, onder wie alle afdelingshoofden kindergeneeskunde van de Nederlandse academische ziekenhuizen. Ook tekenden negen patiëntenorganisaties.

In de brief schetsen ze de huidige situatie: „Apothekers worstelen met medicijnen waarvan ze de veilige en effectieve dosis regelmatig moeten gokken. En ouders geven elke dag hun kinderen medicijnen waarvan vaak zelfs niet vaststaat of ze schadelijk kunnen zijn.”

Aan de Tweede Kamerleden leggen ze de vraag voor: „Als het belang van het kind werkelijk centraal staat, hoe is het dan mogelijk dat we in Nederland een systeem hebben gecreëerd dat het tegenovergestelde doet van wat het zou moeten doen?” De briefschrijvers verwijzen naar een advies over dit onderwerp dat in 2009 werd uitbracht. „Helaas volgt de wetgever met het wetsvoorstel van minister Schippers van VWS het advies van de commissie-Doek slechts gedeeltelijk op. De voorgestelde wijziging biedt een te verwaarlozen verruiming van onderzoek bij kinderen.”


Lees hier waarom kinderartsen graag meer ruimte willen voor geneesmiddelonderzoek bij kinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer