Binnenland

Piet Brink draait Sotsji-bitterballen zelf

RIJSWIJK (ANP). Het lukte de krokettenfabrikant door de strenge regels niet om zijn producten te exporteren naar Sotsji, voor de borrels en partijen in het Heineken Holland House. Dus stuurt Van Dobben zijn opperkrokettenmaker naar Rusland. Die gaat daar dagelijks honderden bitterballen en kroketten maken. Met de hand. En van plaatselijke producten.

4 February 2014 09:38Gewijzigd op 15 November 2020 08:36

‘Meester Croquettenmaker’ Piet Brink (61) vindt het leuk dat hij naar Rusland gaat, al verwacht hij weinig van het sporten te zien. „Ik ga elke dag 120 kilo ragout maken en daar met de hand de bitterballen en kroketten van draaien.” Brink krijgt weliswaar hulp van een assistent, maar het blijft een flinke klus: dagelijks minimaal duizend bitterballen en nog eens een paar honderd kroketten. „Eigenlijk ook topsport, he…”

Volgens het bedrijf is het elke keer weer een uitdaging om z’n producten op de olympische locaties te krijgen. Dat bleek dit keer dus een onmogelijke opgave. Brink vertrekt daarom binnenkort naar Sotsji, maar nu al is er veel contact met de chef de cuisine van het Holland Heineken House in Rusland. Die selecteert daar het rundvlees, de bloem, kruiden en specerijen die nodig zijn voor de authentieke kroket. Brink heeft een ingrediëntenlijst opgestuurd, zowel in het Nederland, als in het Engels en Russisch. Daar staan bijvoorbeeld duizend eieren op. „Voor de eerste serie.”

Stiekem vindt Brink het wel zo goed dat zijn bittergarnituur nu vers wordt gemaakt en geserveerd. „Diepvries is natuurlijk ook prima, maar een verse kroket blijft altijd het lekkerst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer