AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen lieten maandagmiddag een gemengd beeld zien tijdens een wisselvallige handelssessie. Een afzwakkende groei van de Chinese industriële productie en de aanhoudende bezorgdheid over de opkomende markten zorgden op de eerste handelsdag van februari voor terughoudendheid onder beleggers.
De AEX-index in Amsterdam krabbelde in de middaghandel voorzichtig op en noteerde 0,2 procent hoger op 387,79 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 633,10 punten. De beurs in Parijs verloor 0,4 procent, net als de DAX in Frankfurt. De Londense FTSE klom 0,1 procent. In New York begon de Dow-Jonesindex nagenoeg vlak aan de nieuwe beursmaand.
„Het valt allemaal nog mee in Europa gezien de forse koersdaling in Japan. De flinke schok van vorige week suddert nog een beetje na, maar de grote schrik lijkt uit de markt. De dip door de kapitaalvlucht uit de opkomende markten zal naar verwachting tijdelijk zijn en de ondertoon blijft redelijk”, zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
Uit cijfers van de Chinese overheid bleek afgelopen weekeinde dat de industriële productie in China in januari is afgenomen tot het laagste niveau in 6 maanden. Volgens het Britse onderzoeksbureau Markit is de activiteit in de industrie van de eurolanden vorige maand echter verder aangetrokken. Daarbij vertonen Spanje en Italië een sterk herstel, terwijl de groei in Duitsland versnelde tot het hoogste peil in bijna 3 jaar.
In de AEX won Imtech 4,7 procent na een tussentijds handelsbericht. De technisch dienstverlener heeft zijn resultaten buiten de Duitse markt in het vierde kwartaal zien verbeteren. In Duitsland blijft de situatie echter onveranderd moeilijk en moet Imtech opnieuw fors afschrijven op de activiteiten.
BinckBank zakte 1,8 procent in de MidKap en leverde daarmee een eerdere koerswinst in. De internetbroker wist zijn resultaten in het vierde kwartaal aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van het voorgaande jaar. Zowel de omzet als de winst was hoger dan verwacht. Het bedrijf gaf geen concrete voorspelling voor 2014.
In Dublin won Ryanair 7,5 procent. De Ierse prijsvechter leed vorig kwartaal door prijsverlagingen een nettoverlies van 35 miljoen euro. Ryanair waarschuwde eerder al dat de winst in het lopende boekjaar lager zal zijn dan een jaar eerder. Lloyds Banking Group zakte 3 procent in Londen. De Britse bank liet bij de publicatie van de jaarcijfers weten 1,8 miljard pond opzij te leggen om klanten te compenseren die in het verleden woekerpolissen aangesmeerd hebben gekregen.
De euro was 1,3488 dollar waard, tegen 1,3503 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 97,47 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 105,91 dollar per vat.