CU ontevreden met kabinetsplannen Groningen
LELYSTAD (ANP). De ChristenUnie twijfelt aan de keuze van het kabinet om de gasproductie alleen bij het Groningse Loppersum te verminderen. Dat zei fractieleider Arie Slob zaterdag tijdens een partijcongres.
Het kabinet maakte deze maand bekend de gaswinning te zullen terugbrengen omdat het aantal aardschokken in de provincie steeds meer toeneemt. Ook investeert de regering de komende 5 jaar 1,2 miljard euro in Groningen.
Slob noemde verder die 5 jaar een „beperkte horizon”. Volgens hem moeten de plannen een langere termijn gaan bestrijken. De Tweede Kamer spreekt volgende week over de voorstellen van het kabinet.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei eerder in Buitenhof de kritiek niet te delen dat het kabinet te weinig geld beschikbaar stelt. Hij stelde toen ook dat er ook na de periode van 5 jaar een „commitment” blijft om Groningen te helpen.
De ChristenUnie blijft altijd bereid „waar het mogelijk en verantwoord is” om afspraken te maken met de coalitie van VVD en PvdA. „Wij voeren geen hangmatpolitiek, maar proberen vanuit onze idealen maximaal invloed uit te oefenen op de besluitvorming”, aldus Slob.
Het kabinet werkt veel samen met de drie ‘constructieve partijen’ D66, SGP en ChristenUnie. Dat is nodig omdat het kabinet geen meerderheid in de Senaat heeft. Eerder sloten de partijen onder meer het woon- en pensioenakkoord.
„Nog nooit is een regeerakkoord zo vaak aangepast”, stelde Slob. Momenteel onderhandelen de 5 partijen over de Bijstandswet en Participatiewet. Die zijn „onaanvaardbaar”, maar Slob heeft goede hoop dat het kabinet de komende week hem tegemoet zal komen. Eerder liet dat al de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen jonger dan 5 jaar vallen om ChristenUnie en SGP tegemoet te komen.
Tijdens het congres werd Peter van Dalen unaniem gekozen als lijsttrekker voor de combinatie ChristenUnie-SGP bij de Europese verkiezingen in mei.