ChristenUnie wil hoorzitting over euthanasie
LELYSTAD. ChristenUnieleider Arie Slob wil dat politiek Den Haag zich uitspreekt over de steeds ruimere euthanasiepraktijk in ons land. Zijn partij wil een hoorzitting in de Tweede Kamer organiseren waar deskundigen hun mening geven over de verschuivingen.
Dat kondigde de CU-voorman zaterdag aan tijdens het congres van zijn partij in Lelystad.
Slob zei geschrokken te zijn van berichtgeving over een man die op eigen verzoek werd gedood omdat hij na zijn pensionering niet zonder zijn werk zou kunnen. Slob sprak van een „hartverscheurende praktijk”.
Volgens hem kan het ook anders. Hij memoreerde een vrouw met psychische problemen die tijdens een tv-programma had verteld dat ze een euthanasiewens had. Maar dankzij haar arts is ze toch in behandeling gebleven en staat ze nu weer positief in het leven.
Slob verwacht niet dat de euthanasiepraktijk in ons land zal wijzigen. „Een ruime politieke meerderheid staat achter de huidige euthanasiewetgeving. We roeien in dat opzicht tegen de stroom in.”
Aardbevingen
Slob zette zaterdag alvast twee piketpaaltjes met het oog op de discussie die de Tweede Kamer volgende week voert over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen. Slob wil dat het compensatieplan voor de schade aan bebouwing een langere looptijd krijgt dan de vijf jaar die het kabinet nu voorstelt. Ook wil hij serieus bezien of de gaskraan niet alleen in Loppersum, maar ook in andere plaatsen deels dicht moet.
De CU-voorman sprak zijn waardering uit in de richting van het kabinet en de coalitiepartijen dat ze de wensen van SGP en CU over bijstand en kleine scholen inwilligde. Vrijdag maakte SGP-fractievoorzitter Van der Staaij bekend dat vrouwen in de bijstand met kinderen onder de vijf jaar geen sollicitatieplicht krijgen. Slob zelf maakte zaterdagmorgen wereldkundig dat de kleine scholentoeslag niet verdwijnt. Daardoor hoeven vele honderden basisscholen hun deuren niet te sluiten.
Slob waarschuwde de coalitiepartijen dat zij er niet op moet rekenen dat zijn partij nu achter alle controversiële onderwerpen staat. Die steun zal er alleen komen als de coalitie standpunten van de CU inwilligt. Dat de steun niet vanzelfsprekend is, bleek volgens Slob tijdens de behandeling van een wet die toestaat dat zorginstellingen winst maken. De CU is daar tegen en heeft zich niet over laten halen door minister Schippers van Volksgezondheid. Door de tegenstem van de CU komt de wet er uiteindelijk niet.