GKV-synodepreses dr. Voorberg wil „vrede en eenheid bewaren”
Als preses van de gereformeerd-vrijgemaakte synode ziet dr. P. L. Voorberg het als zijn taak „om de vrede, de eenheid en de harmonie te bewaren”, zegt hij desgevraagd. „Dat is in lijn met artikel 32 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, over de orde in de kerk.”
Voor dr. Voorberg is het de eerste keer dat hij lid is van het moderamen. Hij was eerder afgevaardigde tijdens de generale synode in 2002, in Zuidhorn. De preses staat „wat ambivalent” tegen de hoeveelheid werk die gemoeid is met het voorzitterschap van de kerkvergadering. „Er gaat veel tijd zitten in regelwerk, voor mij staat echter de inhoud op één. We moeten het Koninkrijk van God dienen met onze besluiten.”
Hij voelt zich gedragen door de vergadering. „Ik heb veel hartelijke reacties gekregen op mijn verkiezing.” De predikant is zich ervan bewust dat er kerkleden kunnen zijn die gevolgtrekkingen maken uit de besluiten die de synode neemt. „Toch wil ik me met dat soort zaken niet méér bezig houden dan wanneer dat niet een rol speelde.”
Dat groepen in de kerk en de buitenlandse kerken met argusogen kijken naar de besluitvorming over onder meer de vrouwelijke ambtsdragers, legt volgens de preses „geen extra druk” op de vergadering. „We willen het Koninkrijk van God dienen. Daarbij laten we ons leiden door Zijn Woord en de belijdenissen. Niet door groeperingen.”
Dr. Voorberg hoopt niet dat de synode eenzijdig belicht wordt als de vergadering die spreekt over de mogelijke komst van vrouwelijke ambtsdragers. „Er staan meer belangrijke punten op de agenda. Denk aan de nieuwe kerkorde, die een positieve impuls kan geven aan het kerkelijke leven. Maar ook de liturgie en de kerkmuziek. Er wordt gesproken over het nieuwe Gereformeerd Kerkboek, ik denk dat het proces wat daaraan voorafgegaan is, toe is aan een afronding.”
Wat dr. Voorberg betreft krijgt de relatie met buitenlandse kerken „goede aandacht”. Ook de aandacht voor kerkelijke eenheid vindt hij belangrijk. „We verlangen hartelijk naar eenheid met anderen die Christus belijden. Daarbij zijn de Nederlands Gereformeerde Kerken in beeld, maar ook de Hersteld Hervormde Kerk en de Christelijke Gereformeerde Kerken.”
Als het gaat om de relatie met de Nederlands Gereformeerde Kerken, die recent uitspraken te streven naar hereniging met de GKV, zegt dr. Voorberg zich te willen inzetten voor een gebaar naar deze kerken. „Maar wel binnen de kaders die in ons kerkverband zijn afgesproken voor het aangaan van contacten met andere kerken.”