Economie

Staatssecretaris Dijksma praat maandag met vissers over pulskor

DEN HELDER. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) heeft maandagmiddag een spoedoverleg met belangenorganisaties van vissers over de situatie rond de pulskor. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie zaterdag bevestigd. “We gaan kijken wat we voor de vissers kunnen doen.”

Redactie economie
1 February 2014 14:45Gewijzigd op 15 November 2020 08:35
Dijksma. Fotoo ANP
Dijksma. Fotoo ANP

In de nacht van vrijdag op zaterdag bleek dat Nederlandse kottervissers voorlopig niet hoeven te rekenen op extra ontheffingen voor het gebruik van de pulskor, een milieuvriendelijke vangsttechniek waarvoor tot op heden toestemming van Brussel nodig is. Dijksma vindt dat onbegrijpelijk, meldt de woordvoerder. “Het laatste woord is hier nog niet over gevallen. We zullen het gevecht blijven voeren.”

Of Dijksma overweegt om op eigen houtje vergunningen af te geven, kon hij niet zeggen.”Maandag wordt besproken welke opties er zijn. Het ministerie onderstreept het belang van een duurzame visserij”, aldus de woordvoerder.

Het pulskordossier werd vrijdagavond laat definitief losgekoppeld van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, waarover het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten eerder deze week een akkoord bereikten. Op zijn vroegst in het najaar komt het onderwerp weer op de Brusselse onderhandelingstafel.

De visserijsector wil nu dat Dijksma zelfstandig extra ontheffingen gaat verlenen. “Zij heeft een nationale verantwoordelijkheid. Laat ze die nemen en gaan voor een creatieve oplossing. Dan zien we wel waar het schip strand”, zegt directeur Pim Visser van VisNed, de belangenorganisatie van kottervissers. VisNed en de Nederlandse Vissersbond zitten maandag met Dijksma om tafel.

Tot nu toe hebben 42 Nederlandse schepen toestemming om de pulskor te gebruiken. Die levert een brandstofbesparing op die kan oplopen tot 50 procent. Bovendien spaart de techniek het bodemleven en gaat ook de bijvangst (ongewenste vis) omlaag. Dijksma had eerder toegezegd er alles aan te doen om het aantal vergunningen te verdubbelen.

Visser noemt het Brusselse uitstel “een drama”. Tientallen visserijbedrijven staan op de wachtlijst. De laatste jaren zijn de brandstofprijzen zo sterk gestegen, dat veel vissers het water tot de lippen staat. Visser ziet ook een tweedeling in de sector ontstaan: “Bedrijven die al een vergunning hebben gaat het goed, anderen hebben het moeilijk. Dat kan wrijving geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer