Politiek

CDA wil democratie hervormen

DEN HAAG (ANP). CDA-leider Sybrand Buma wil onze democratie hervormen en daarmee het vertrouwen in het systeem bij de kiezer terugbrengen. Hij denkt aan een buurtinitiatief, een gekozen burgemeester en een forse aanpassing van het kiesstelsel.

1 February 2014 08:20Gewijzigd op 15 November 2020 08:34
CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma. beeld ANP
CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma. beeld ANP

Buma pleit onder meer voor een gekozen burgemeester, waar het CDA tot nog toe altijd tegen was. Of die door de gemeenteraad of rechtstreeks door de kiezer gekozen moet worden laat hij nog open. „Voor beide opties is wat te zeggen. Dat debat wil ik, ook in mijn partij, op inhoud voeren. Nu wil de ene partij dit en de ander dat en er gebeurt al jaren niks”, zegt hij in de Volkskrant.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) juicht het idee van een gekozen burgemeester toe. „In het regeerakkoord hadden we hadden al besloten de kroonbenoeming uit de wet te halen zodat er bij gewone wet kan worden besloten hoe de burgemeester kan worden gekozen. Ook ligt er al een initiatief van D66, dus je ziet dat er een grote steun voor is”, aldus Plasterk.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom reageert enthousiast. „Hoe meer steun hoe beter. Het moet met een tweederdemeerderheid en dan na verkiezingen nog een keer. Ik zie dit wel gebeuren, ben blij met hun steun.”

Buma stelt verder voor om de Tweede Kamer te laten kiezen via een nieuw kiesstelsel. De helft van de 150 zetels zou net als nu gekozen worden via partijlijsten, de andere 75 zouden via een districtenstelsel gekozen moeten worden, zoals bijvoorbeeld ook in Duitsland gebeurt. Een dergelijk systeem heeft ook tot gevolg dat er een kiesdrempel ontstaat van 1,5 procent. Dat vergroot volgens Buma de bestuurbaarheid. Hier is Plasterk niet direct voor, zo zei hij. „Hier moet ik nog eens goed over nadenken.”

Buma wil verder dat wie nu na een ruzie opstapt uit de eigen fractie (in de Kamer of in de gemeenteraad) zijn zetel in beginsel opgeeft, tenzij hij bij de verkiezingen genoeg voorkeursstemmen haalde voor een eigen zetel.

Een ander voorstel is het buurtinitiatief waarbij burgers de mogelijkheid moeten krijgen om zelf bijvoorbeeld de ouderenopvang in hun wijk te regelen, of een sportveld aan te leggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer