„Rusland, zet wapenopruiming Syrië onder druk”
MÜNCHEN (ANP/RTR/EFE/DPA). Rusland moet Syrië onder druk zetten om ervoor te zorgen dat de Syrische chemische wapens sneller worden vernietigd. De snelheid waarmee dat nu gebeurt, is „onacceptabel”.
Die oproep deed de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag tijdens een veiligheidsoverleg in München. Kerry is hier bijeengekomen met onder meer de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en VN-diplomaat Lakhdar Brahimi om de Syrische crisis te bespreken. Het is niet bekend ook een Nederlandse afgevaardigde bij het overleg is.
Donderdag maakte de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) bekend dat meer dan 95 procent van het arsenaal nog in het land ligt en het opruimen 6 tot 8 weken achter op schema ligt.
Het Syrische regime wist vorig jaar de dreiging van een Amerikaanse aanval af te wenden door te beloven zijn chemische wapens op te geven. Als dat mislukt, kan Syrië sancties worden opgelegd. Onder meer Rusland moet deze maatregelen steunen, maar heeft dat tot nu toe steeds geweigerd.
Eind januari begon een internationale vredesconferentie over Syrië in Zwitserland. Brahimi leidt deze, maar zei in München diep teleurgesteld te zijn. „We hebben niets bereikt.” De partijen praten waarschijnlijk 10 februari verder.
Naast de burgeroorlog in Syrië staat ook de politieke crisis in Oekraïne op het programma van de 50e Veiligheidsconferentie in München. Oekraïne is sinds november het toneel van demonstraties, omdat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj toenadering zoekt tot Rusland. De betogers pleiten juist voor een verbond met de EU en willen nieuwe verkiezingen.De Oekraïnse oud-bokskampioen en oppositie-leider Vitali Klitsjko is hier vrijdag aangekomen. Zijn collega oppositie-leider Arseniy Yatsenyuk riep het Westen op hun steun uit te spreken.
De Veiligheidsconferentie München begon vrijdag en duurt tot en met zondag. Tijdens de internationale jaarlijkse bijeenkomst in de Duitse stad in Beieren praten ministers en staatshoofden van tientallen landen elk jaar over veiligheidskwesties in de wereld.