Buitenland

Leger Oekraïne laat van zich horen

KIEV (ANP/RTR). Het Oekraïense legerleiding heeft zich vrijdag voor het eerst uitgelaten over de crisis in het land. De legertop maande president Viktor Janoekovitsj zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de situatie in Oekraïne te stabiliseren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde de inspanningen van Janoekovitsj tot nu toe „onvoldoende.”

31 January 2014 15:47Gewijzigd op 15 November 2020 08:34
beeld EPA
beeld EPA

Er is een grote kans dat oppositie en regering met elkaar in gesprek komen tijdens de 50e Veiligheidsconferentie München die vrijdag begon en tot en met zondag duurt. Beide partijen sturen vertegenwoordigers naar de top in Beieren. De gespannen situatie in Oekraïne staat zeker op de agenda van de jaarlijkse bijeenkomst over veiligheidskwesties in de wereld.

In een poging de spanningen in Oekraïne te verminderen heeft Janoekovitsj aangeboden dat gearresteerde betogers amnestie krijgen mits bezette overheidsgebouwen door de oppositie worden ontruimd. Verder werden omstreden wetten teruggedraaid die demonstreren aan banden legden, en aanvaardde de president het ontslag van de pro-Russische regering van premier Mykola Azarov. Volgens Kerry had dit alles „niet het niveau” dat genoeg is voor de hervormingen. Hij zei dat in Berlijn waar hij sprak met zijn Duitse ambtsgenoot Frank-Walter Steinmeier.

In een gesprek onder voorzitterschap van minister van Defensie Pavel Lebedev noemden hoge Oekraïense militairen de bezetting van overheidsgebouwen door betogers „onredelijk”. Ze waarschuwden voor een escalatie van het conflict en een tweedeling van het land.

Antiregeringsdemonstrant Dmitri Boelatov veroorzaakte internationale verontwaardiging. „Ze hebben me gekruisigd, mijn handen doorboord. Ze hebben mijn oor afgesneden en in mijn gezicht gesneden”, verklaarde hij op tv. Boelatov, die een week vermist was, had een zwaargehavend gezicht en wonden aan zijn handen. Hij werd gevonden in hetzelfde bos bij de hoofdstad Kiev waar op 22 januari het lichaam van een andere ontvoerde activist werd aangetroffen. Hij zei niet wie zijn ontvoerders waren.

Amnesty International noemde de ontvoering en marteling een „barbaarse daad”. EU-buitenlandchef Catherine Ashton toonde zich „geschokt door de marteling”. „Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om alle nodige maatregelen te nemen om de huidige sfeer van intimidatie en straffeloosheid aan te pakken,” zei ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer