Politiek

Rutte: vragen aan Weekers te gedetailleerd

DEN HAAG (ANP). De vragen die de oppositie in de laatste fase van het debat over de Belastingdienst stelde aan staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) waren „te gedetailleerd”. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

31 January 2014 15:44Gewijzigd op 15 November 2020 08:33

Weekers had aan het einde van het debat woensdagavond herhaaldelijk geen antwoord op vragen van oppositiepartijen als het CDA, GroenLinks en de SP. Voordat de oppositie een motie van wantrouwen indiende, trad Weekers af omdat hij onvoldoende draagvlak voelde in de Kamer.

„Politiek is geen debatwedstrijd”, zei Rutte. Op de vraag of Weekers het dossier goed beheerde, zei Rutte: „Come on, we hebben de vragen gezien. Als je praat over tienduizenden gevallen, of je op dat moment tot achter komma precies kunt melden hoeveel op dat moment waar in behandeling zijn. Hier geldt: je kunt niet elke vraag beantwoorden die gesteld wordt.” Een vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt betitelde Rutte als van „een detailniveau dat in een Kamerdebat niet aan de orde hoeft te zijn”.

Rutte maakt volgende week bekend wie Weekers opvolgt. Volgens ingewijden hakt hij de knoop dit weekend door. Daarna moet de AIVD nog het verleden van de kandidaat checken. De officiële benoeming zal dan ook niet op maandag plaatsvinden, verwachten bronnen. Dinsdag of woensdag ligt meer voor de hand.

In de media circuleren zoals gebruikelijk lijstjes van mogelijke gegadigden. Daarop staan onder anderen de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes, oud-staatssecretaris Paul de Krom en bankier en oud-topambtenaar Kees van Dijkhuizen. Ook met het doorschuiven van staatssecretaris Sander Dekker (nu op Onderwijs) wordt rekening gehouden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei vrijdag dat ook hij tot het laatst vertrouwen in Weekers had. Maar leidend is uiteindelijk het vertrouwen dat een politicus in de Kamer heeft. Weekers kon de toenemende druk van de oppositie volgens Dijsselbloem niet meer trotseren, „omdat het zo niet werkt in de staatsrechtelijke verhoudingen”.

„Je moet in de huidige politieke constellatie brede steun hebben. Als je dat ziet afbrokkelen en de toon van het debat wordt steeds feller en harder, dan kan er een moment komen dat het in het belang van Nederland is om plek te maken.” Weekers’ aftreden werd daarmee onvermijdelijk, beaamde Dijsselbloem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer