Koninklijk Huis

Generaal Meines spreekt studenten Hoornbeeck College toe

ROTTERDAM. Alsof hij een peloton militairen aanvuurt, zo staat luitenant-generaal b.d. T. Meines (92) voor de zaal vol Hoornbeeckstudenten. Met stemverheffing, vlammende ogen en gebalde vuisten. Maar wat hij als laatste zegt, riep hij vroeger vast niet tegen zijn soldaten: „Ik hou van jullie!”

L. Vogelaar
30 January 2014 16:19Gewijzigd op 15 November 2020 08:32
Oud-minister Van Middelkoop dankt generaal Meines voor zijn toespraak.  beeld Dirk Hol
Oud-minister Van Middelkoop dankt generaal Meines voor zijn toespraak. beeld Dirk Hol

Het is niet de enige uitspraak die met luid applaus wordt beantwoord. Bezielend spreekt Meines –medeoprichter van de Stichting Veteranenplatform– over zijn band met het koningshuis, over een ontmoeting met Martin Luther King in Amerika, en over wat ook de studenten nodig hebben: zelfvertrouwen, vertrouwen in de medemens en Godsvertrouwen. „Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God, mijn Heer. Vinden we ons leven elke dag in Hem?”

De veteraan was gisteren op het Hoornbeeck College in Rotterdam te gast tijdens een bijeenkomst rond 200 jaar Koninkrijk. „Ik zei tegen Willem-Alexander, toen hij nog kroonprins was: „Ik mis uw grootvader. Die was overal waar veteranen waren. Dat moet u ook doen.” Willem-Alexander bezocht me vervolgens thuis, in Leidschendam. Hij zei: „Ik heb geen vader en geen opa meer, maar als ik een opa nodig heb, mag ik dan naar u toekomen?” Ik zei: „Ja, maar dan moet u naar de Indiëherdenking in Roermond komen.” Dat deed hij. In Roermond kwam hij met uitgestoken handen naar me toe: „Dag, opa!” Het koningshuis: gewone mensen die onze warmte nodig hebben.”

Die band moeten we koesteren, zegt voormalig defensieminister E. van Middelkoop. „Het is bijzonder dat het Oranjehuis ons land begon te dienen tijdens een strijd om de vrijheid van godsdienst.”

Als minister diende hij onder koningin Beatrix. „Ze leefde erg mee met de missie in Afghanistan.”

Of ons land tot nu toe beter af is geweest met zijn koninginnen dan met de koningen, wil debatleider Riekelt Pasterkamp weten. Vergelijken is moeilijk, want in de negentiende eeuw was de positie van de vorst anders, vindt Van Middelkoop. „Wij calvinisten zijn een beetje republikein: tegen de absolute monarchie. Van Calvijn heb ik geleerd dat het niet gezond is te veel macht in één hand te leggen. Maar met het huidige koningshuis en de functie die het heeft, ben ik blij.”

De SGP-jongeren ook, maar de koning zou wel zijn rol bij de kabinetsformatie terug moeten krijgen, zegt Frank van Putten, in debat met SP’er Tom Weerdmeester. Die vindt juist dat de monarch geen enkele politieke macht zou moeten hebben. Dus geen wekelijkse gesprekken met ministers en geen ondertekening van wetten.

Pasterkamp: „Ik heb weleens iemand horen zeggen dat koningin Máxima het grootste gevaar voor koning Willem-Alexander is.” De SP’er: „Het is juist een pre voor de koning dat zijn vrouw zo populair is.” De SGP’er: „We kregen er twee voor de prijs van één.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer