Diefstal Ibn Ghaldoun: Onbezonnen en onvoorbereide actie
Met vijf grote tassen liepen en reden ze met het openbaar vervoer door Rotterdam om alle eindexamens te kunnen gaan fotograferen. Dat gebeurde uiteindelijk bij een van de hoofdverdachten van de examenfraude op Ibn Ghaldoun thuis: Annas B., zoon van de natuurkundedocent.
Verdachte Annas B., die gisteren door de rechter werd bevraagd, vertelde openhartig over wat wel de grootste eindexamenfraude in Nederland wordt genoemd. Die begon op 30 april met een verkennend onderzoek naar de manier waarop de verdachten in de kluiskamer van het Ibn Ghaldoun konden komen. De dag daarop werden er 24 examens gestolen en in tassen vervoerd naar het woonhuis van B. Op 18 mei werden nog drie examens gestolen.
Oudere broer
Inmiddels was de oudere broer van B. ook ingeschakeld. Die werd woedend dat zijn broertje betrokken was bij de diefstal op de islamitische scholengemeenschap, maar hielp hem na veel heen en weer gebel toch.
B. deed zijn verhaal gisteren vlot en uitgebreid. Hij zei dat dit de waarheid is. „Zo is het gewoon gegaan”, aldus B., die een maand vastzat.
Onbezonnen
Tijdens de tweede zittingsdag in het proces tegen de in totaal elf verdachten van eindexamenfraude kwam gisteren het beeld naar voren van een onbezonnen actie van een kleine groep onvoorbereide eindexamenleerlingen.
Scholiere Safae K., een van de andere hoofdverdachten in het schandaal dat uiteindelijk leidde tot sluiting van Ibn Ghaldoun, barstte tijdens de ondervraging meerdere malen in tranen uit. Dat gebeurde zo vaak en zo hevig dat de rechter twijfelde aan de oprechtheid ervan.
Kantine
Volgens de andere hoofdverdachte Annas B. kwam Safae K. op een gegeven moment met het idee de kantine in, om examens te stelen. En omdat ook hij er niet goed voorstond, had Annas B. daar wel oren naar. En zo werd een kleine groep leerlingen in een plan getrokken dat bij voorbaat al leek te mislukken. Er stonden wat mensen op de uitkijk, terwijl anderen het dak op gingen. Hun gestommel was zelfs tijdens de les te horen. Het luik bleek niet goed afgesloten, waardoor leerlingen makkelijk naar binnen konden.
De meeste verdachten verklaarden tegenover de rechter het zwaar te hebben gehad tijdens het voorarrest. Ook thuis kwam de klap veelal hard aan. Hoewel er bijna geen ouders van de verdachten tijdens het proces aanwezig waren, is de schaamte groot.
Teleurstellen
Ook Annas B. vindt het erg dat hij zijn vader zo heeft moeten teleurstellen. De situatie thuis werd zo gespannen dat B. eind vorig jaar voor ongeveer drie maanden naar Marokko ‘vluchtte’. „Mijn vader had hoge verwachtingen van me, maar nu niet meer.”
De negen meerderjarige verdachten hoorden vandaag de strafeis: cel en werkstraf.