Massale doding bij varkenspest hoeft niet meer
Massaal doden van varkens is niet altijd meer nodig om een uitbraak van varkenspest in te dammen. Vaccineren en testen kan in sommige gevallen genoeg zijn.
Het nieuwe beleid is mogelijk geworden, omdat de Europese Commissie vrijdag een test heeft goedgekeurd. De test kan onderscheid maken tussen een vaccin en het besmettelijke virus. De Europese Commissie heeft recent ook twee vaccins tegen varkenspest toegelaten. Gebruik van test en vaccins moet echter van geval tot geval woden goedgekeurd door de commissie.
Omdat de test tot dusver niet bestond, moesten uit voorzorg steeds alle varkens in de omgeving van een besmet bedrijf worden gedood. De Nederlandse overheid ruimde in 1997 en 1998 nog bijna twee miljoen varkens bij een uitbraak.
Minister Veerman (Landbouw) is in zijn nopjes met het Brusselse besluit. „Hartstikke fijn. Wij hebben er ook flink aan gewerkt om dit te bevorderen", aldus een woordvoerster van de bewindsman. „Bij een volgende uitbraak zal de aanpak er heel anders uit gaan zien."
Ook landbouworganisatie LTO–Nederland is tevreden. „Dit biedt perspectief. We kunnen nu noodentingen gaan toepassen om een epidemie snel in te dammen", zei een woordvoerder.
Varkenspest duikt nog regelmatig op in de Eifel in Duitsland en in Luxemburg. De provincie Limburg had in januari nog gevraagd om preventieve vaccinatie van de wilde zwijnen in natuurgebied Meinweg in de grensstreek bij Roermond. Veerman keerde zich tegen dat verzoek. Volgens hem was het nagenoeg onmogelijk dat het virus zou overspringen van de Eifel naar Roermond, omdat er tussen de gebieden veel stedelijke agglomeraties liggen.