Vicepremier Rusland blikt terug op feestjaar
DEN HAAG (ANP). De Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj is dinsdagavond en woensdag in Nederland om terug te blikken op het Nederland-Ruslandjaar. Een reeks incidenten overschaduwde dat feestjaar; van kritiek op het Russische homobeleid tot mishandeling van een Nederlandse diplomaat.
Naast de terugblik richt het bezoek zich ook op de toekomst. Zo wordt gekeken naar verdere samenwerking op diverse beleidsterreinen. Ook de mensenrechten komen aan de orde, aldus een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst. Met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bespreekt Dvorkovitsj de situatie in Syrië en Oekraïne.
De Russische vicepremier is op uitnodiging van het kabinet in Den Haag. Dvorkovitsj heeft dinsdag een werkdiner met minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Woensdag gaat hij op audiëntie bij koning Willem-Alexander en heeft hij een lunch met Timmermans in het Johan de Witt Huis.
Ook ontmoet hij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. In de handel tussen beide landen zijn een paar pijnpunten. Zo legden de Russen vorige maand de export van 13 zuivelbedrijven naar Rusland tijdelijk stil. De Russische inspectie zou tekortkomingen bij de ondernemingen hebben geconstateerd. Ook boycot Rusland Nederlandse pootaardappelen.
Het Rusland-Nederlandjaar begon vorig jaar april met een bezoek van president Vladimir Poetin aan ons land. Tijdens dat bezoek waren er betogingen tegen het Russische homobeleid. Later verslechterde de relatie door de entering van de Arctic Sunrise van Greenpeace en de arrestatie van haar bemanning. De aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag en de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou zetten de relatie tussen beide landen verder onder druk.
De sfeer begon te verbeteren aan het slot van het feestjaar toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima Moskou bezochten. „Beide landen stellen vast dat er een streep onder moet worden gezet”, concludeerde Timmermans toen. Een maand later werden de 30 activisten van Greenpeace, onder wie twee Nederlanders, vrijgelaten.