Philips blijft sturen op kosten en innovatie
AMSTERDAM (ANP). Philips voorziet opnieuw een lastig jaar, maar verwacht zijn financiële resultaten wel weer wat verder te verbeteren. Om extra inkomsten aan te boren gaat het bedrijf door met investeren in innovatieve producten en diensten, en om de kosten te drukken moet de productiviteit verder omhoog. Dat zei topman Frans van Houten dinsdag.
De zwakte van veel buitenlandse valuta’s ten opzichte van de euro zette in 2013 een rem op de omzetontwikkeling bij Philips. Die effecten zullen dit jaar bovendien een nog grotere invloed hebben, aldus financieel directeur Ron Wirahadiraksa.
Hoewel Philips uitgaat van een verdere groei en verbetering van de winstgevendheid, waakt het voor te veel optimisme over 2014. Dit jaar zal slechts een „bescheiden stap” worden gezet richting de nieuwe doelstellingen voor 2016, zei Van Houten. Daarbij speelt ook mee dat bij de belangrijke medische tak de orderontvangst nog altijd aan de lage kant is.
Philips zoekt de groei de komende tijd meer en meer in het bieden van geïntegreerde „oplossingen” in plaats van losse producten. Door zijn apparaten slimmer te maken zodat ze bijvoorbeeld met een smartphone kunnen worden bediend, denkt het bedrijf meer omzet binnen te slepen in een tijd waarin de economische groei beperkt is.
Philips heeft momenteel geen plannen om meer banen te gaan schrappen maar blijft wel op zoek naar kostenbesparingen. Ook blijft het bedrijf zijn productaanbod kritisch tegen het licht houden. Dat is volgens Van Houten nodig om relevant te blijven. „Veel bedrijven stoppen te vroeg met het doorvoeren van veranderingen”, zei hij.
Van het bescheiden herstel van de economie in West-Europa is de topman niet onder de indruk. Het mag van hem wat ambitieuzer. „Van een half procent krimp naar een half procent groei is een verbetering”, zei hij. „Maar het is lang niet genoeg om de welvaart van de mensen in de regio op peil te houden. Daarvoor is minstens 1,5 procent nodig en 3 procent is nog beter.”
Het ontbreekt volgens de Philips-topman vooral aan ondernemerschap. „Er is rijkdom genoeg maar mensen durven hun nek niet uit te steken.” Vooral de beperkte beschikbaarheid van financiering voor met name het midden- en kleinbedrijf en de hoge energiekosten hinderen ondernemers en zetten een rem op de economische groei, aldus Van Houten.