Schilderswijk naar ombudsman om politie
DEN HAAG (ANP). Het Actiecomité Herstel van Vertrouwen heeft namens bewoners van met name de Schilderswijk in Den Haag 48 klachten bij de Nationale Ombudsman ingediend over het politieoptreden in hun wijk. Die gaan over buitensporig geweld, discriminerend gedrag en intimidatie door politiemensen.
Een woordvoerster van interim-ombudsman Frank van Dooren laat weten dat deze week een oriënterend gesprek met het Actiecomité wordt gehouden. Volgende week wordt dan besloten of de ombudsman daadwerkelijk een onderzoek naar het politieoptreden in de Schilderswijk gaat doen.
Volgens advocaat Michael Ruperti, adviseur van het Actiecomité, is er al enige maanden een aaneenschakeling van uit de hand gelopen politieoptredens in de Haagse probleemwijken. „Bewoners klagen er over dat agenten ze discrimineren, ze onnodig en onterecht aanhouden waarbij vaak buitensporig geweld wordt gebruikt”, vertelt Ruperti. „Het vertrouwen van de bewoners in de politie is erg verstoord. De spanningen in de wijk zijn hoog opgelopen.”
Woordvoerster Yasmina Haifi van het comité legt uit dat het zerotolerancebeleid van de politie zijn doel voorbijschiet omdat het buiten proporties is. „Er dringen arrestatieteams met grof geweld binnen bij gezinnen waar een of twee kinderen ervan worden verdacht dat ze vernielingen hebben aangericht”, legt ze uit. „Dit heeft een negatieve uitwerking. De schade is veel groter dan de baten. Het is niet effectief.”
Het Actiecomité is in november speciaal opgericht om de verhoudingen tussen de inwoners van de Schilderswijk en de politie weer normaal te krijgen. „Sinds de oprichting is het comité overspoeld met vergelijkbare klachten, meldingen en signalen”, constateert Ruperti. De klachten zijn verzameld en aan de Ombudsman overgedragen met het verzoek te onderzoeken hoe groot de omvang en ernst van de problemen in de Schilderswijk zijn. De stap naar de ombudsman is gezet, omdat volgens het comité de ‘slachtoffers’ van de politie „herhaaldelijk bij de wijkbureaus worden geweerd als ze aangifte willen doen”.
Het aanpakken van de harde kern van criminele jongeren in de Schilderswijk staat niet ter discussie, benadrukt het comité. „Wat ter discussie staat is het stelselmatig oppakken en intimideren van jongeren en inwoners die niet tot de harde kern van criminelen behoren.”
Het Haags Actiecomité wil graag in gesprek met burgemeester Jozias van Aartsen. Doel daarvan is een betere relatie tussen de gemeente, politie en de bewoners te krijgen.