Economie

Heiploeg nauw verbonden met Zoutkamp

ZOUTKAMP (ANP). De failliet verklaarde garnalenleverancier Heiploeg uit Zoutkamp hoopt in afgeslankte vorm een doorstart te kunnen maken onder de vleugels van visbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Hierdoor zouden ruim 300 van de 390 werknemers van de vestiging in Noord-Groningen hun baan behouden.

28 January 2014 12:52Gewijzigd op 15 November 2020 08:29

Heiploeg is naar eigen zeggen de grootste garnalenleverancier van Europa. De geschiedenis van het bedrijf is nauw verbonden met die van Zoutkamp. Vanwege de ligging aan de monding van het Reitdiep en de kust van de (voormalige) Lauwerszee gold dit gebied al heel lang als belangrijk centrum voor de garnalenvangst.

Het bedrijf ontstond halverwege de vorige eeuw toen de Zoutkamper families Heidema en Van der Ploeg hun krachten bundelden. Sinds de jaren 70 opereert hun verwerkings- en transportbedrijf dat is gespecialiseerd in de grijze of Noordzeegarnaal, onder de huidige naam.

De garnalen werden van oudsher handmatig gepeld door de inwoners van Zoutkamp en die van omliggende dorpen. Hier kwam een einde aan toen de Nederlandse regering in 1990 het thuispellen verbood. Tegenwoordig worden de garnalen hoofdzakelijk in Marokko gepeld, in moderne fabrieken waar honderden garnalenpellers actief zijn.

Afgelopen jaren leed Heiploeg voor miljoenen euro’s verlies. De teruglopende vraag naar garnalen door de economische crisis en de toenemende concurrentie van goedkope garnalen in de supermarkt speelden het bedrijf parten.

Ook politieke besluiten zaten Heiploeg niet mee. In 2005 stootte het concern zijn schelpdierendivisie Shellfish af, nadat er kort daarvoor al een ontslagronde had plaatsgevonden als gevolg van het verbod op de kokkelvisserij in de Waddenzee.

Heiploeg kwam onlangs in het nieuws door een garnalenkartel waaraan het bedrijf volgens de Europese Commissie jaren leiding heeft gegeven. De onderneming kreeg hiervoor een boete van 27 miljoen euro opgelegd, waartegen het bedrijf in beroep ging.

Heiploeg was sinds 2012 in handen van de Nederlandse banken ABN Amro en Rabobank en de IJslandse bank Landsbanki. Eerdere eigenaren waren onder meer investeringsmaatschappij Gilde en de Zwitserse bank UBS.

Heiploeg telt wereldwijd zo’n 3000 medewerkers. Het concern, dat ook actief is in onder meer Duitsland, Suriname en India, is goed voor een jaarlijkse productie van circa 30 miljoen kilo aan koelverse garnalen en verwante zeeproducten. De jaaromzet van de groep ligt op bijna 300 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer