Verband gevonden tussen pesticide DDT en Alzheimer
Bij mensen die een hogere hoeveelheid van het pesticide DDT in hun bloed hebben, komt vaker alzheimer voor. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in JAMA Neurology. Patiënten met Alzheimer hebben bijna vier maal zoveel DDT in hun lichaam dan gezonde mensen. De Engelse Alzheimer’s Research UK zegt tegen de BBC dat volgens hen meer onderzoek nodig is om het verband tussen de pesticide DDT en Alzheimer te bewijzen.
DDT is een succesvol pesticide dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd tegen malaria en later om gewassen in de commerciële landbouw te beschermen. Sinds 1972 is het in de VS en veel andere landen een verboden middel.
De pesticide DDT wordt in het lichaam afgebroken tot DDE. DDT blijft jarenlang aanwezig in het menselijk lichaam waar het wordt afgebroken tot DDE. De halfwaardetijd van DDT in het lichaam is minstens een jaar of zes en die van DDE is nog een paar jaar langer.
Onder de onderzochte patiënten waren er ook een aantal met een hoge DDE-concentratie zonder alzheimer (en omgekeerd) maar in de groep met de hoogste DDE-niveaus was de kans op alzheimer viermaal zo groot als bij de rest. Daarmee is het pesticide waarschijnlijk niet de enige factor die alzheimer veroorzaakt.
Wellicht zou dit kunnen verklaren waarom mensen meestal pas op hoge leeftijd alzheimer krijgen. DDT en DDE hopen zich in de loop van een mensenleven op in het lichaam. Ondanks dat het gebruik van DDT in de VS ruim 40 jaar verboden is, zit er nog veel van in het milieu dat de hoeveelheid in het menselijk lichaam nog altijd toeneemt.