Buitenland

Komiek Beppe Grillo schudt Italiaanse politiek flink op

ROME. Bijna een jaar geleden zorgde Beppe Grillo voor een aardverschuiving in het Italiaanse politieke landschap. Vanuit het niets werd zijn populistische Vijfsterrenbeweging de grootste partij van Italië. Inmiddels heeft Grillo echter concurrentie te duchten van iemand die hij „een stripfiguur“ noemt.

Ewout Kieckens
25 January 2014 20:11Gewijzigd op 15 November 2020 08:26
Grillo. beeld AFP
Grillo. beeld AFP

„De communicatie is de echte ziekte van dit land. We zijn de grootste partij van Italië en we moeten ook als zodanig worden beschouwd”, foeterde Beppe Grillo donderdag bij de start van zijn campagne voor de Europese verkiezingen. De Italiaanse pers weigert Grillo als zodanig te erkennen. De drie grootste kwaliteitskranten van Italië zijn verre van neutraal en hebben er geen enkel belang bij om Grillo te ondersteunen.

Achter de Turijnse krant La Stampa staat autofabrikant Fiat, la Repubblica is in handen van een ondernemer met banden met de Democratische Partij ,en achter Corriere della Sera staat een conglomeraat van dertien grote bedrijven. Om die reden boycot Grillo op zijn beurt de binnenlandse pers. Hij koos ervoor het startschot voor zijn Europese campagne bij de buitenlandse persvereniging in Rome te geven. Bij de persvereniging heerst een strikt toegangsbeleid. Op straat stonden bijna honderd Italiaanse journalisten, die niets anders konden dan Grillo’s aankomst en vertrek regis­treren. Binnen probeerde Grillo de buiten­landers te paaien. Zo zei hij een revolutionair andere aanpak van de energie­politiek te willen, waarbij de consument ook producent kan zijn: „Dat heb ik geleerd van Duitsers en Nederlanders.”

Grillo wordt verweten een populist te zijn. Hij bevestigde dat imago donderdag met uitspraken als „iedereen het parlement uit”, en „we zijn in oorlog met de politiek.” Zijn Vijfsterren­beweging voert vooral een antipolitiek, betoogt hij. „We zijn tegen coalities. We willen dat ónze politiek gewoon wordt uitgevoerd.” Merkwaardiger­wijs zei hij even later echter weer dat hij „vóór de democratie en de dialoog” is.

De politicus onderstreepte dat hij niet tegen Europa is. „Europa is het mindere kwaad vergelijken met het regime van Poetin”, poneerde hij. Wel zei hij een referendum over de euro te willen. Grillo spreekt in sneltreinvaart en bezigt vermakelijk taalgebruik– hij was tientallen jaren een bekende komiek.

Deze man is de luis in de pels van de Italiaanse politiek. Hij keert zich tegen de status quo van democraten enerzijds en het kamp-Berlusconi anderzijds. De nieuwe man van de linkse Democratische Partij, Matteo Renzi, is in zijn ogen niet meer dan een „stripfiguur.”

Dat zei hij. Waarschijnlijker is het echter dat Grillo enige angst koestert voor de opkomst van deze 39-jarige politicus. Voor de oude garde van de Democratische Partij is Renzi te populistich, maar sinds hij voorzitter is, stijgt de partij sterk in de opiniepeilingen. De populariteit van de Vijfsterrenbeweging is vrij stabiel. Volgens een opinie­peiling deze week staat 20 procent van het electoraat achter Grillo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer