IMF waarschuwt voor deflatie
DAVOS. De inflatie in de eurozone zit „ver onder de doelstelling” en deflatie is een potentieel risico voor het blok van EU-landen dat de euro als betaalmiddel heeft.
Dat zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zaterdag bij het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse bijeenkomst van politici, ondernemers en wetenschappers.
In een reactie op de waarschuwing van Lagarde zei president Draghi van de Europese Centrale Bank dat de ECB klaarstaat om in actie te komen als de inflatie verder dreigt weg te zakken. Hij bevestigde nog eens dat de rentetarieven in de eurozone voor een langere periode laag zullen blijven of lager worden. Zelf zei hij overigens de kans op deflatie niet zo hoog in te schatten.
Volgens de Financial Times overweegt Draghi om leningen van banken aan bedrijven of huishoudens over te nemen. Draghi’s aanpak zou daarmee afwijken van een traditioneel beleid voor economische steun, waarbij een centrale bank staatsobligaties of bedrijfsschulden opkoopt.
De ECB-president liet weten dat het Europees verdrag dergelijke steun verbiedt. Wel is hij bereid te onderzoeken of de ECB indirect pakketjes bankleningen zou kunnen opkopen, in het geval dat de economische omstandigheden verslechteren.
Deflatie is een periode met aanhoudende prijsdalingen. Dat zou het prille herstel van de economie kunnen smoren als consumenten in afwachting van verdere prijsdalingen besluiten aankopen uit te stellen.
De inflatie in de eurozone zakte vorige maand tot gemiddeld 0,8 procent, veel lager dan het peil van ongeveer 2 procent waar de ECB naar streeft. De ECB liet de rentetarieven voor januari ongewijzigd.
Volgens directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is er vooralsnog ook geen reden voor de ECB om de rente nog verder te verlagen.
Knot stelde in Davos dat er sprake is van onrust op de financiële markten, maar dat de oorzaak niet direct duidelijk is. „Waarom wij nog steeds volatiliteit zien is nog een beetje een raadsel voor mij, omdat er ergens op de markt een verstoring moet zijn.” De bankdirecteur, die tevens deel uitmaakt van het bestuur van de ECB, zei dat de oorzaak van de volatiliteit moet worden onderzocht voordat er een besluit kan worden genomen om eventueel actie te ondernemen.
Verscheidene grote Europese banken voorspelden recent dat de ECB opnieuw de rente zal verlagen, omdat stijgende kredietkosten het herstel in de eurozone zouden kunnen bedreigen. De tarieven die de ECB nu aanhoudt staan echter al op een historisch laag niveau.
Verscheidene grote Europese banken voorspelden recent dat de ECB opnieuw de rente zal verlagen, omdat stijgende kredietkosten het herstel in de eurozone zouden kunnen bedreigen. De tarieven die de ECB nu aanhoudt staan echter al op een historisch laag niveau.
In Davos bereikten de ministers van Handel van de belangrijkste economieën ter wereld ook overeenstemming over extra impulsen voor de wereldwijde handel.
Ministers uit China, de Europese Unie, Japan, de Verenigde Staten en vijftien andere landen bouwden hierbij voort op een top van de Wereldhandelsorganisatie op Bali in december. Daar werd door de lidstaten van de WTO al besloten korte metten te maken met invoertarieven en douaneprocedures.
Dat kreeg zaterdag een vervolg. Moeilijke onderwerpen zoals landbouw, toegang tot de markt en diensten moeten besproken worden, aldus de ministers. Daarbij moet met name worden ingegaan op kwesties die belangrijk zijn voor de minst ontwikkelde landen.
DAVOS. De Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem, tevens voorzitter van de eurogroep, nam zaterdag deel aan een panelsessie tijdens het World Economic Forum in Davos (Zwitserland), de jaarlijkse bijeenkomst van politici, ondernemers en wetenschappers. Centraal thema was dit jaar ”Hervormen van de wereld.” beeld EPA.
n IMF noemt deflatie potentieel risico voor eurolanden.
n Periode met aanhoudende prijsdalingen kan herstel smoren.
„Waarom wij nog steeds volatiliteit zien is nog een beetje een raadsel voor mij”