Schalk (RMU): Druk op christenen als groep neemt toe
VEENENDAAL. Christenen in Nederland voelen zich zelden persoonlijk gediscrimineerd om hun geloof, bleek vrijdag uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Topman Peter Schalk van vakorganisatie RMU is niet verrast. „Maar de druk op christenen als groep neemt wel toe.”
Het SCP bevroeg in het kader van een breder onderzoek naar de mate waarin diverse groepen Nederlanders zich gediscrimineerd voelen, ruim 4500 christenen. Twee derde hiervan bestond uit migranten, vooral Midden- en Oost-Europeanen en Antilliaanse Nederlanders.
Slechts 3 procent van de christenen voelt zich om zijn geloof gediscrimineerd. Het SCP hanteert in het onderzoek overigens geen vaste omschrijving van wat discriminatie is: het gaat erom of mensen zelf vinden dat ze gediscrimineerd worden. Moslims vinden wel vaak dat ze gediscrimineerd worden om hun geloof: 46 procent geeft dit aan, vaak in combinatie met etnische afkomst of huidskleur.
Hoe verklaart u dat verschil tussen christenen en moslims?
„Christenen worden vaak beschouwd als ouderwets en conservatief, maar rond het geloof hangt niet zo’n negatief sentiment als rond de islam. De meeste christenen zijn gerespecteerde burgers, die voelen zich niet zo snel persoonlijk gediscrimineerd. Maar als christenen maken we ons wel zorgen over de veranderingen in de samenleving. Hoe gaat het straks met de vrijheid van onderwijs? Wat betekent de aanpassing van de enkelefeitconstructie in de Algemene wet gelijke behandeling voor de eigen scholen en zorginstellingen? En waar leidt de zondagsopenstelling van winkels toe?
Onze positie is veranderd. Als je dertig jaar geleden aan jongeren vroeg wat minderheidsgroepen zijn, noemden ze Turken, Marokkanen, Surinamers en zigeuners. Maar nu staan ook christenen in dat rijtje. We zijn een minderheid geworden.”
Maar christenen lopen toch ook aan tegen bijvoorbeeld zondagsarbeid?
„Die zijn er wel, maar in alle nuchterheid moet ik toch zeggen dat wij bij de RMU niet overspoeld worden met vragen daarover. De rechten van werknemers zijn in de samenleving goed geregeld. Zondagsarbeid mag je weigeren. Wat natuurlijk niet wegneemt dat je een zekere druk kunt voelen, bijvoorbeeld als je net ergens aangenomen bent en je wordt zonder overleg ingeroosterd op zondag. Maar als je dat aankaart en het goed uitlegt, wordt het meestal geregeld. Je kunt niet gedwongen worden om zondagswerk te doen.”
Hebt u aanwijzingen dat de druk op de groep toeneemt?
„Laatst hielden we onder 2400 leden in de zorg een enquête over de veranderde euthanasiewetgeving. Binnen een week hadden we 750 reacties van mensen die er op het werk tegen aanlopen. Die mensen voelen zich niet gediscrimineerd, maar het is wel duidelijk dat er iets veranderd is in onze samenleving. Dan kun je op twee manieren reageren: óf je gaat je terugtrekken, óf je probeert elkaar vast te houden en present te blijven in de samenleving. Dat laatste heeft mijn voorkeur. Laat zien wie we zijn, waar we voor staan en waarom.”