„Financiering regionale omroepen deugt niet”
ASSEN (ANP). De wijze waarop de regionale omroepen worden gefinancierd, deugt niet en de kleine zenders zijn daarvan de pineut. Grote en rijke omroepen in de Randstad zouden daarom een deel van hun budget moeten afstaan aan omroepen elders in het land, vindt hoofdredacteur-directeur Dink Binnendijk van RTV Drenthe. Binnendijk zegt dat zaterdag tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de regionale zender.
Regionale omroepen krijgen subsidie op basis van het inwoneraantal van ’hun’ provincie. Dat pakt onrechtvaardig uit voor de kleinere regionale zenders als RTV Drenthe, Omroep Zeeland, RTV Noord en Omroep Flevoland, vindt Binnendijk. „Want ons personeel zit wel in dezelfde cao en de apparatuur die we moeten aanschaffen is wel even duur.” Bovendien is er in grote en dichtbevolkte provincies meer bedrijvigheid. „Dat betekent dat die omroepen ook veel meer reclame-inkomsten en sponsoring krijgen”, constateert Binnendijk.
De regionale omroepen moeten de komende jaren miljoenen extra bezuinigen. De programmering van een kleine zender als RTV Drenthe komt daardoor onevenredig onder druk te staan, vindt Binnendijk. „Als mij wordt gevraagd of we over 25 jaar nog bestaan, dan heb ik daar geen pasklaar antwoord op. Want als het zo doorgaat, dan wacht de regionale omroep buiten de Randstad een sombere toekomst.”
Volgens Binnendijk zijn de verhoudingen volledig scheef gegroeid. Van het marketingbudget van Radio 2 kunnen meerdere kleine regionale omroepen hun programmering enorm versterken, meent hij. „En dj Edwin Evers van 538, een vakman overigens, verdient evenveel als onze complete nieuwsredactie.” Volgens de hoofdredacteur kent de Randstad „een enorme mediadichtheid” terwijl daarbuiten kaalslag en verschraling plaatsvinden. „Dat is buitengewoon zorgelijk. De vraag is dan ook gerechtvaardigd: hoe belangrijk vinden we het met zijn allen dat de regionale journalistiek overeind blijft?”