Buitenland

Rumsfeld even op bezoek in Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft een kort bezoek aan Afghanistan gebracht. In het noorden van het land sprak hij de lokale krijgsheren Abdul Rashid Dostum en Atta Mohammed. Hun legers betwisten elkaar sinds de val van het Taliban-regime de macht in Noord-Afghanistan.

Buitenlandredactie
5 December 2003 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Rumsfeld prees de twee aanvoerders om hun intentie te ontwapenen. Als die ontwapening er echt komt, kan de centrale overheid in Kabul mogelijk voor stabiliteit zorgen in het etnisch verdeelde en onrustige noorden. Maar tot nu toe hebben Dostum en Atta geweigerd een akkoord te tekenen over ontwapening, demobilisatie en reïntegratie van hun strijders in een nationaal leger.

Na zijn bezoek aan het noorden, ging Rumsfeld naar Kabul voor gesprekken met president Hamid Karzai en de commandanten van de Amerikaanse en ISAF-troepen in het land. Aanvankelijk opereerde de veiligheidsmacht alleen in de hoofdstad, maar in oktober werd het mandaat uitgebreid.

Rumsfeld bracht ook een bezoek aan Amerikaanse troepen in Afghanistan. De VS hebben ongeveer 10.000 soldaten in Afghanistan. Op de dag van het bezoek van Rumsfeld aan Afghanistan deed zich in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Kabul een zware explosie voor. Een raket die vermoedelijk door moslimextremisten was afgeschoten kwam terecht op een veldje vlak naast het ambassadegebouw. Volgens een legerwoordvoerder vielen er geen slachtoffers. Of de ambassade het doelwit van de aanslag was, is onduidelijk. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Secretaris-generaal Robertson van de NAVO meldde donderdag dat de ergste gaten in het materieel van de NAVO-vredesmacht in Afghanistan zijn gedicht. De secretaris-generaal noemde onder meer de Nederlandse toezegging om vier Apache-gevechtshelikopters naar Afghanistan te zullen sturen en de Turkse toezegging drie Blackhawks naar Kabul te zenden.

Om veiligheid in het land te bewerkstelligen, hebben de Amerikanen en ISAF teams ingezet die zowel militaire als civiele taken hebben. Zo kan door bijvoorbeeld herstel van de economie in een regio de daadkracht van onder meer gewapende aanhangers van het in 2001 verdreven Taliban-regime worden ondermijnd. Momenteel zijn zes van zulke teams aan het werk; Britten in Mazar-e-Sharif, Duitsers in Kunduz, Nieuw-Zeelanders in Bamiyan en Amerikanen in Gardez, Parwan en Herat. Het is de bedoeling dat binnenkort ook dergelijke teams komen in Jalalabad en Kandahar.

Vooral in Kandahar, in het zuiden van Afghanistan, is de veiligheid nog ver te zoeken. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft besloten haar werkzaamheden in het zuiden voorlopig op te schorten na recente aanslagen op hulpverleners in het gebied. Twee weken geleden nam UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, om dezelfde reden ook dat besluit.

Uit een veetelling die de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in Afghanistan heeft gehouden blijkt dat de veestapel in Afghanistan de afgelopen jaren als gevolg van droogte en oorlog een stuk kleiner is geworden. Het kan volgens de FAO wel tien jaar duren voor de veestapel op natuurlijke wijze zijn oude omvang heeft teruggekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer