Economie

„Pas in 2015 bescheiden herstel consumptie”

AMSTERDAM (ANP). Omdat veel huishoudens eerst hun schulden willen aflossen en hun huishoudboekje op orde willen brengen, zal er pas in 2015 ruimte komen voor een beginnend herstel van de consumptie in Nederland. Dat voorspelt het economisch bureau van ABN Amro in een vrijdag verschenen rapport.

24 January 2014 10:05Gewijzigd op 15 November 2020 08:24

Met een plusje van 0,3 procent zal het herstel volgend jaar ook nog zeer bescheiden zijn, stellen de economen van de bank. Voor dit jaar rekent ABN nog steeds op een daling van de uitgaven van bijna 1 procent.

Wanneer de overheid niet met maatregelen komt om bijvoorbeeld de koopkracht een impuls te geven en er voor kiest om de markt gewoon te laten ‘uitzieken’, dan zal de particuliere consumptie nog zeker tot in 2018 op een laag niveau zal blijven, waarschuwt de bank.

Volgens het rapport zijn de bestedingen van huishoudens afgelopen jaren sterk teruggelopen doordat het reëel beschikbaar inkomen tussen 2008 en 2013 met ongeveer 6 procent is gedaald. Tegelijkertijd zijn de vaste lasten met zo’n 12 procent gestegen. Dit drukt de overige uitgaven van huishoudens.

Doordat de huizenprijzen sinds 2008 „in reële termen met in totaal 30 procent” zijn gezakt, staat het huis van een kwart van de woningbezitters tegenwoordig bovendien onder water. Daarnaast zijn de aandelenkoersen, in tegenstelling tot in verschillende andere landen, hier sinds midden 2007 per saldo gedaald. „De koersen laten overigens al weer geruime tijd een opgaande lijn zien, maar daarmee is het verlies van het begin van deze periode nog niet goedgemaakt”, constateren de economen van ABN.

Veel huishoudens gebruiken de toch al schaarse middelen die zij hebben om hun schulden te verminderen en weer wat meer financiële zekerheid te krijgen. „Tot 2009 werd schuld als gangbaar middel gezien om consumptieve uitgaven mee te bekostigen, bijvoorbeeld door de overwaarde op huizen te verzilveren via consumptief te besteden hypotheken. Inmiddels heeft de crisis, en de dalende huizenprijzen, ervoor gezorgd dat er anders tegen schuld wordt aangekeken”, aldus de bank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer