Buitenland

Interim-president CAR legt ambtseed af

BANGUI (AP). De nieuwe interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Catherine Samba-Panza, heeft donderdag de ambtseed afgelegd. De beëdiging van de eerste vrouwelijke leider van het Afrikaanse land vond plaats in de hoofdstad Bangui, waar de spanning door sektarische strijd op straat nog altijd voelbaar is.

23 January 2014 17:59Gewijzigd op 15 November 2020 08:23

Samba-Panza beloofde de vrede en eenheid terug te brengen en haar werk ‘gewetensvol, zonder enige etnische, regionale of religieuze overwegingen’ te verrichten. Maandag werd zij door de Nationale Overgangsraad gekozen om het land in een overgangsperiode te leiden.

De nieuwe interim-president heeft tot taak voor het einde van het jaar verkiezingen te organiseren, hoewel critici denken dat dit een bijna onmogelijke taak is. Veel overheidsgebouwen zijn geplunderd of verwoest.

De CAR is al maanden overgeleverd aan chaos en anarchie, als gevolg van sektarische twisten tussen christenen en moslims die op bloedige wijze worden uitgevochten. In december vonden in Bangui alleen al meer dan duizend mensen het leven. Bijna een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Honderdduizend mensen hebben hun toevlucht gezocht bij de luchthaven van de hoofdstad, waar zij momenteel de bescherming genieten van Franse militairen.

De Verenigde Naties waarschuwen voor de mogelijkheid van genocide, omdat gewapende rebellen en milities hele gemeenschappen gewapenderhand te lijf gaan. Woensdag nog trokken honderden christenen een spoor van vernieling in Bangui en staken ze woningen en bedrijfspanden van moslims in brand na deze eerst geplunderd te hebben.

Rwandese vredesmilitairen en Franse troepen wisten dertig moslims te redden die hun huizen door de aanwezigheid van plunderaars niet durfden te verlaten.

Moslims zijn het mikpunt geworden van vergeldingsacties vanwege de tien maanden durende heerschappij van Michel Djotodia en zijn overwegend islamitische strijdmacht. Djotodia kwam vorig jaar na een coup aan de macht en wordt gezien als belangrijkste verantwoordelijke voor gruweldaden tegen de voornamelijk christelijke bevolking. Vorige maand ondernam een christelijke militie een poging tot een staatsgreep. Onder groeiende internationale druk besloot Djotodia een week of twee geleden zijn macht over te dragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer