„Nederlandse bedrijven gebruikten dwangarbeid DDR”
Nederlandse bedrijven lieten in de jaren 70 en 80 in de DDR producten maken door politieke gevangenen. Dat blijkt uit onderzoek in de Stasi-archieven, meldt EenVandaag.
Grote bedrijven als Wehkamp, HEMA, Maxis, C&A, Philips en Shell bestelden producten en onderdelen die werden vervaardigd door slachtoffers van het communistische regiem. Slachtoffers van toen vertellen in het tv-programma wat ze moesten doen.
In een reactie op de bevindingen van EenVandaag zegt Wehkamp de praktijken waarbij politieke gevangenen te werk werden gesteld te betreuren en met kracht te veroordelen. „Het pas absoluut niet bij de wijze hoe we vandaag de dag als wehkamp.nl zaken doen.”
Wehkamp bestelde volgens EenVandaag meubels bij een bedrijf in de plaats Güstrow. Dat bedrijf gebruikte materialen die door dwangarbeiders werden geproduceerd. Wehkamp zegt zich moeilijk voor te kunnen stellen dat medewerkers indertijd op de hoogte waren van het gebruik van de gevangenen.
Winkelbedrijf HEMA gaat onderzoeken of er in de jaren 70 en 80 inderdaad zaken zijn gedaan met bedrijven uit de DDR die gebruikmaakten van dwangarbeid door Oost-Duitse politieke gevangen. Dat liet een woordvoerster donderdag weten.
Een woordvoerster van HEMA gaf aan dat het winkelbedrijf de zaak gaat onderzoeken. „Maar dat kan lastig zijn. Het is lang geleden en we zijn vaak van eigenaar gewisseld. Met de kennis van nu is het wel duidelijk dat we zoiets als dit nooit zouden goedkeuren.”
HEMA en Wehkamp benadrukten dat er tegenwoordig goed op de arbeidsomstandigheden bij leveranciers wordt gelet.
Vorige week werd al bekend dat West-Duitse bedrijven als Aldi en Volkswagen gebruik hebben gemaakt van de arbeid van gevangenen in Oost-Duitsland. Zij gaven aan niet te hebben geweten dat de producten die zij uit de DDR betrokken door gevangenen waren gemaakt. In 2012 bood Ikea zijn excuses aan voor het, niet bewust, gebruik van Oost-Duitse gevangenen voor de productie van artikelen.