RWI twijfelt aan nut begeleiding gehandicapten
De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) twijfelt aan het nut van reïntegratietrajecten voor arbeidsgehandicapten.
De positie op de arbeidsmarkt van mensen met een handicap of aandoening verbetert nauwelijks als zij begeleiding krijgen bij het zoeken naar een baan. Zónder reïntegratietraject was de kans op het krijgen van werk 27 procent, mét begeleiding 34 procent. Dit blijkt uit eigen onderzoek van het adviesorgaan van het ministerie van Sociale Zaken.
De RWI stelde donderdag dat nader onderzoek naar de effectiviteit van reïntegratietrajecten voor arbeidsgehandicapten nodig is. Volgens het eigen onderzoek van de raad ligt de kans op werkhervatting voor arbeidsgehandicapten zonder een begeleidingstraject op 27 procent, tegen 34 procent met een reïntegratietraject.
De RWI zegt dat het te ver voert om op basis van de resultaten van „dit relatief kleinschalige onderzoek” algemene conclusies te trekken. Wel acht de raad de noodzaak van een nader en uitgebreider onderzoek naar de gehele populatie arbeidsgehandicapten aangetoond.
De raad noemt het opvallend dat tevens uit het onderzoek blijkt dat een reïntegratietraject de kansen voor werklozen op het vinden van een baan wel aanmerkelijk vergroot. De kans op werk ligt bij werklozen met begeleiding op 73 procent, tegen 56 procent bij diegenen zonder traject.
Volgens de RWI blijkt verder dat de aanbesteding van reïntegratietrajecten beter kan. Zo moet vooraf meer worden nagedacht over welke begeleiding voor welke groep mensen het beste is. De uitvoerder van de sociale zekerheid, UWV, zou meer homogene groepen kunnen maken van mensen die baat hebben bij begeleiding. Op die manier kunnen bedrijven die reïntegratietrajecten aanbieden, meer maatwerk leveren.