„DNB niet kritisch genoeg over overnames SNS”
DEN HAAG (ANP). De Nederlandsche Bank (DNB) had een onvoldoende kritische blik op de reeks overnames die SNS Reaal inzette na de beursgang in 2006. Dat is de conclusie van een evaluatiecommissie die onderzoek deed naar het traject dat bijna een jaar geleden uitmondde in de nationalisatie van de bank en verzekeraar.
Met name de zogenoemde verklaring van geen bezwaar tegen de overname van Bouwfonds Property Finance, die SNS uiteindelijk fataal is geworden, had nooit mogen worden gegeven. Alleen al het feit dat DNB onvoldoende onderkende dat het financiële concern daarmee een concentratierisico binnenhaalde in plaats van de gewenste spreiding van zijn bronnen van inkomsten, noemt de commissie een „beoordelingsfout”.
De commissie wijst erop dat juist onroerend goed vaak een belangrijke rol speelt in financiële crises. DNB onderkende dat en waarschuwde er in algemene zin wel voor, maar vertaalde dat niet naar toezicht op individuele financiële instellingen als SNS Reaal. Ook integriteitskwesties die speelden bij Property Finance, met name banden met het criminele circuit, kregen volgens de commissie te weinig aandacht.
DNB zelf concludeerde eerder al dat SNS met het inzicht van nu, nooit toestemming had mogen krijgen voor de overname van Property Finance. Destijds vertrouwde de toezichthouder echter te veel op de inschattingen van de betrokken partijen zelf, zonder zelf kritisch te oordelen, aldus de onderzoekers.
Uiteindelijk onderkende de toezichthouder wel dat SNS zich in zijn overnamehonger aan het „overeten” was, maar tot daadkrachtig ingrijpen kwam het niet. Pas toen de kredietcrisis in 2008 blootlegde hoe zwaar de kapitaalbuffers door de reeks overnames waren aangetast, handelde DNB proactief door ervoor te zorgen dat SNS Reaal staatssteun kreeg.
De commissie voegt daar aan toe dat het toenmalige bestuur van de bank en verzekeraar de noodzaak van die overheidssteun niet inzag. „De leiding van SNS Reaal zag de risico’s en beperkingen in die tijd onvoldoende in en schatte de mogelijkheden van het eigen bedrijf te optimistisch in.”