Koninklijk paar bezoekt Italiaanse top drie (fotoserie)
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag de drie hoogste staatsmensen van Italië ontmoet. RD-correspondent Ewout Kieckens volgde het paar op de voet en doet verslag.
Het koninklijk bezoek begint om twaalf uur in de Bronzinozaal van het Quirinaal Paleis in Rome. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden daar opgewacht door de Italiaanse president Giorgio Napolitano. De ruimte wordt traditioneel gebruikt voor de ontvangst van staatshoofden. De zaal stamt uit de 16e eeuw en heet naar de maker van de vier wandtapijten van de hand van de Toscaanse kunstenaar Bronzino.
Grote kroonluchters verlichten de zaal. Op het Quirinaal woont sinds de bouw van het hooggelegen paleis de heerser van Italië, aanvankelijk de paus, daarna de koning en sinds Italië een republiek is de president.
Pak
Koning Willem-Alexander is gekleed in een antraciet pak met een enkele rij knopen. De kleur van zijn das sluit aan bij die van de elegante en slank gesneden jurk van de koningin in zachtroze. Die kleur heet in het Italiaans ”rosa antico”.
Een langwerpige broche van kristal geeft haar jurk extra glans. Máxima’s handschoenen en handtasje zijn beige. Haar hoedje is voorzien van een fraaie compositie met daarin verwerkt een pluim in dezelfde kleur. De Italiaanse gastheer is in het donkergrijs gekleed en heeft een bordeauxrode das omgedaan.
Het Nederlandse koningspaar heeft de Italiaanse president al eens eerder ontmoet. In oktober 2012 bracht Napolitano een staatsbezoek aan Nederland. De Italiaan is met zijn 88 jaar het oudste staatshoofd van Europa. Waarschijnlijk blijft hij dat nog wel even, gezien het feit dat Napolitano vorig jaar voor een tweede termijn is gekozen.
Privéontmoeting
Na een korte fotosessie in de Bronzinozaal verdwijnen de gasten voor een privéontmoeting in de naastgelegen studio. Een uur later schuiven koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan voor een lunch met de Italiaanse premier Enrico Letta en diens vrouw Gianna. Het menu heeft een Toscaans tintje, met onder andere risotto met saffraan uit San Gimignano en een chianinarunderfilet, mogelijk om de speciale band van het koningshuis met dat deel van Italië te benadrukken. De koning bezit samen met zijn broer een vakantievilla in Toscane en komt daar met enige regelmaat.
De ontmoeting in Palazzo Chigi, de ambtswoning van de Italiaanse premier, is allerhartelijkst. De Italiaanse media zijn massaal aanwezig bij de ontvangst door de premier, die bijna tegelijkertijd met Willem-Alexander in functie kwam.
Senaat
Na de lunch brengen de koning en de koningin een bezoek aan de voorzitter van de Italiaanse Senaat. Na de landspresident en de premier bekleedt de Senaatsvoorzitter het op twee na hoogste ambt in Italië. In weer een andere monumentale zaal, de Spiegelzaal, start het officiële gedeelte van het bezoek.
In de aanpalende Rode Zaal praten koning Willem-Alexander en Senaatsvoorzitter Grasso met behulp van een tolk bij. Bij deze ontmoeting is naast de koningin ook onder anderen de Nederlandse minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig.
Later krijgt het koninklijk paar de Italiaanse grondwet te zien, een document uit 1947. Bij de fotosessie, waarbij opmerkelijk veel royaltyfotografen uit Nederland present zijn, is ook een journaliste van het Italiaanse, enigszins serieuze boulevardblad Oggi. „Het Nederlands koningshuis is ook populair in Italië”, meent zij. „Zeker Máxima.”
Het korte bezoek van het Nederlandse koningspaar aan Italië heeft de Italiaanse kranten niet uitgebreid gehaald. Maar dat was ook niet de bedoeling. Het was een kennismakingsbezoek, zonder poeha en zonder persconferentie.
Kennismakingsbezoeken
Met het bezoek aan Italië heeft het koningspaar de serie kennismakingsbezoeken in Europa afgerond. Koningin Willem-Alexander koos er na zijn troonsbestijging voor aan alle belangrijke Europese landen een kort kennismakingsbezoek te brengen. De koning bezocht Luxemburg (24 mei), Duitsland (3 juni), Denemarken (25 juni), het Verenigd Koninkrijk (10 juli), Spanje (18 september), Noorwegen (2 oktober), Zweden (14 oktober), Griekenland (22 oktober) en Italië (23 januari). Een gepland bezoek aan België ging vanwege de troonswisseling daar niet door. Op 8 november bezocht het Belgische koningspaar Nederland. Verder reisden de koning en zijn vrouw naar Rusland (8 november), de Caraïbische delen van het Koninkrijk (12-21 november), Colombia (22 november) en Venezuela (23 november).