Hulp voor harde kern probleemjongeren
De Amsterdamse wethouder R. Oudkerk wil de probleemjongeren in Amsterdam niet alleen hard aanpakken, maar ook helpen om van de veelal psychische problemen die ze hebben, af te komen.
Hij ondertekende donderdag samen met N. Duits, hoofd Jeugd van de Forensisch Psychiatrische Dienst (FPD), een overeenkomst voor het uitvoeren van een zorgprogramma voor de hardekernjongeren in Amsterdam.
De hoofdstad kent een harde kern van ongeveer 1500 probleemjongeren die stelselmatig strafbare feiten plegen. De FPD schatte het aantal jongeren met psychische problemen in de cel op ongeveer 25 procent. Woensdag bleek uit onderzoek van het VU Medisch Centrum dat het om 90 procent gaat. De FPD heeft een programma samengesteld dat zowel deze jongeren in de gevangenis als de jongeren van wie de zaak niet meer onder de rechter is, begeleiding biedt.
Het programma kent 75 trajectconsulten voor jongeren tussen de 12 en de 25 jaar wier zaak bij de rechtbank in behandeling is. De dienst kan met deze consulten de rechter informeren of de jongere geschikt is om naar de gevangenis te gaan, of dat er bepaalde zorg nodig is. Risico op terugval in het criminele circuit wordt hier ook gemeten.
De andere 75 consulten binnen het programma hebben betrekking op hardekernjongeren van 12 tot 18 jaar van wie de zaak niet meer bij de rechter is. Met deze consulten kan worden achterhaald of een jongere psychiatrische zorg nodig heeft.
Met het programma hoopt Oudkerk de groep jongeren te behoeden voor terugval in het criminele circuit. „Ik ben trots op deze overeenkomst. Met dit programma laten we zien dat je meer kunt doen dan alleen maar hard aanpakken”, zegt Oudkerk. De kosten van het zorgprogramma worden volledig gefinancierd uit het budget ”aanpak hardekernjeugd”. In het najaar van 2004 wordt de effectiviteit van de consulten geëvalueerd.