Kerk & religie

Ds. Silfhout: Kerk van de toekomst zoekt eenheid

CAPELLE A/D IJSSEL. Hoe ziet de „kerk van de toekomst” eruit? Ds. W. Silfhout: „Misschien wel door de nood gedreven zoekt de kerk van de toekomst naar eenheid met al degenen die eenzelfde geloof belijden. Niet alleen naar eenheid over de kerkmuren heen, maar ook naar institutionele eenheid.”

Redactie kerk
22 January 2014 11:36Gewijzigd op 15 November 2020 08:21
Ds. W. Silfhout. Beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. W. Silfhout. Beeld RD, Anton Dommerholt

De predikant van de gereformeerde gemeente in Capelle aan den IJssel schreef het deze maand verschenen boekje ”Verdrukt maar niet verdreven. De roeping van de kerk in tijden van tegenwind” (uitg. De Banier, Apeldoorn). Het is een vervolg op ”Tegendraads bij tegenwind. De plaats van de kerk in een seculiere samenleving” (2012).

In het laatste hoofdstuk noemt ds. Silfhout tien kenmerken van de „kerk van de toekomst.” „Ik beschrijf die voor een deel stellen­derwijs, maar ze zijn tegelijk op te vatten als een advies, een richtlijn.”

Als eerste merkt hij op dat de kerk „in leer en leven onverkort [zal] moeten vasthouden aan Gods Woord en de gereformeerde belijdenis.” Ook dient ze zich er op toe te leggen „haar leden toe te rusten om in een steeds verder geseculariseerde samenleving staande te blijven en een weerwoord te hebben aan anders­denkenden.”

Nadrukkelijk pleit de predikant hier voor een verlaging van de catechisatieleeftijd. „Ik hoorde van een ouderling uit een van de Gereformeerde Gemeenten de volgende hartenkreet: „Wat mij al jaren bezighoudt, is de toerusting van de kinderen der gemeente. Deze krijgen catechetisch onderwijs vanaf hun 12e of 13e jaar. Dat betekent dat er zes tot zeven jaren onbenut blijven liggen voor het bijbrengen van kennis in de Bijbelse leer der zaligheid.” Terwijl kinderen juist dan nog nauwelijks zijn „belast met mobiele telefoon, internet en alles wat daarmee samenhangt.”

Als zevende kenmerk van de kerk van de toekomst noemt ds. Silfhout het zoeken naar kerkelijke eenheid. „Het aanwakkeren van de seculiere tegenwind is kennelijk onvoldoende om die kerkelijke eenheid te zoeken. De puritein Jeremia Burroughs (1600-1646) schreef het boek ”Irenicum”, waarin hij zijn tijdgenoten opriep om zichzelf te onderzoeken of de verschillen van opvatting werkelijk de kern van de christelijke leer raakten. De punten die de eenheid belemmeren, zijn voor veel kerkelijke jongeren niet te begrijpen, laat staan voor de buitenwereld.”


Lees in Digibron

Kerk en secularisatie – recensie door ds. Visscher over ‘Tegendraads bij tegenwind’ (De Saambinder, 13-12-2012)

De schuld van de kerk – artikel door B.J. Spruyt over ‘Tegendraads bij tegenwind’ (Reformatorisch Dagblad, 14-11-2012)

Ds. Silfhout: Refodenktank niet nodig (Reformatorisch Dagblad, 06-10-2012)

Kerstening begint in binnenkamer – interview met ds. Silfhout (Reformatorisch Dagblad, 06-10-2012)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer