Buitenland

Milosevic blijft gezag tribunaal ontkennen

Ex-president van Joegoslavië Slobodan Milosevic heeft gisteren voor het VN-oorlogstribunaal in Den Haag geweigerd te antwoorden op nieuwe aanklachten van oorlogsmisdaden in Kosovo in 1999 en in Kroatië in 1991. Milosevic volhardt in zijn stelling dat het tribunaal niet bevoegd is om hem te berechten.

AP
31 October 2001 07:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:15
DEN HAAG - Het Joegoslavië-tribunaal is gisteren begonnen met de derde zitting met Slobodan Milosevic, de voormalige president van Joegoslavië. - Foto EPA
DEN HAAG - Het Joegoslavië-tribunaal is gisteren begonnen met de derde zitting met Slobodan Milosevic, de voormalige president van Joegoslavië. - Foto EPA

Net als bij de twee eerdere gelegenheden dat hij voor het tribunaal is geleid, werd de microfoon van Milosevic uitgezet toen hij een politiek betoog over de bevoegdheid van het hof begon. De Britse voorzitter van het hof, Richard May, zei dat Milosevic zich diende te beperken tot een verklaring van schuldig of onschuldig aan de aanklachten. Toen Milosevic dat weigerde werd hij door May conform het procesrecht van het tribunaal geacht „onschuldig” gepleit te hebben.

In de uitgebreide aanklacht is Milosevic onder meer de verantwoordelijkheid ten laste gelegd voor seksueel misbruik van Kosovaarse Albanezen door Joegoslavische soldaten en het inrichten van massa graven in Servië met slachtoffers van de strijd in Kosovo. Zo’n 800.000 mensen zijn volgens de aanklacht tijdens het Joegoslavische offensief door de strijdkrachten van Milosevic uit Kosovo gedeporteerd. Meer dan 900 Kosovaren zouden zijn vermoord. Milosevic herhaalde gisteren de telling dat de strijd tegen etnisch Albanese rebellen in Kosovo een conflict met „binnenlandse terroristen” was.

Behalve de verzwaarde Kosovo-aanklacht is Milosevic op 32 punten beschuldigd van (oorlogs)misdaden die onder zijn verantwoordelijkheid in 1991 aan het begin van de Balkancrisis zouden zijn begaan in Kroatië. Volgende week zal er een derde tenlastelegging volgen, die betrekking heeft op misdaden begaan tijdens de oorlog in Bosnië, waaronder de aanklacht van genocide op de Bosnische moslimbevolking.

Vrienden van het hof
Milosevic protesteerde tegen de aanstelling van drie juristen als zogenaamde amici curiae (vrienden van het hof), die als adviseurs zijn belangen moeten verdedigen. Zij zijn aangesteld omdat de oud-president nog steeds weigert een advocaat in te huren.

Een van de drie is de Nederlandse advocaat Mischa Wladimiroff, die er gisteren bij het tribunaal op aandrong om Milosevic’ stelling dat het tribunaal geen jurisdictie heeft, voor te leggen aan de hoogste VN-rechtbank, het Internationaal Gerechtshof. Een tweede adviseur, de Joegoslavische advocaat Branislav Tapuskovic, zette vraagtekens bij de rechtmatigheid van de uitlevering van Milosevic door Joegoslavië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer