Buitenland

Vier vragen over de Syrië-conferentie

GENÈVE (ANP). Bijna 3 jaar na het begin van de oorlog beginnen woensdag vredesbesprekingen over Syrië die Genève II zijn gedoopt. Het is voor het eerst dat de oppositie en het regime van president Bashar al-Assad met elkaar praten. Vier vragen:

21 January 2014 14:36Gewijzigd op 15 November 2020 08:19

Wat is het?

Een internationale conferentie om een politieke oplossing te vinden voor de oorlog in Syrië. De besprekingen beginnen woensdag in Montreux en gaan daarna verder in Genève.

Waarom Genève II?

In Genève is in 2012 al eens op hoog niveau gesproken over de oorlog in Syrië op initiatief van oud-VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar Russische collega Sergej Lavrov werden het onder meer eens over „de noodzaak voor een overgangsbestuur met volledige uitvoerende bevoegdheden”. Die bijeenkomst is achteraf Genève I gaan heten.

Wie doen er mee?

Assad wordt vertegenwoordigd door een delegatie met minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem. Van de zeer verdeelde Syrische oppositie komen naar verluidt 15 mensen naar Genève. Van hen nemen er maar een paar echt plaats aan de onderhandelingstafel. De meeste afgevaardigden zijn leidende figuren van de in Turkije gevestigde Syrische Nationale Coalitie. Ook enkele vertegenwoordigers van het Vrije Syrische Leger zijn aanwezig.

Rusland is op de conferentie de belangrijkste internationale bondgenoot van Assad. Buurland Iran, de belangrijkste steunpilaar van het Syrische regime in de regio, mag niet komen. Onder de tegenstanders van Assad zijn de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Turkije.

Wat zijn de verwachtingen?

De kans op een wapenstilstand lijkt niet groot. Assad heeft duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is de macht over te dragen. De oppositie op haar beurt zal niet instemmen met een wapenstilstand zonder dat daar het vertrek van Assad tegenover staat. Het is bovendien onwaarschijnlijk dat rebellengroepen in Syrië die niet zijn vertegenwoordigd in Genève, zich houden aan afspraken die daar worden gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer