Buitenland

Overloper geeft duizenden foto’s doden Syrië

WASHINGTON (ANP). Een overloper die voor de regering van Syrië heeft gewerkt, heeft het land verlaten met duizenden foto’s van gedode gedetineerden. Die vertonen sporen van marteling en moord die als bewijs kunnen dienen voor misdaden tegen de mensheid. Dit concluderen drie internationale topjuristen die het materiaal hebben onderzocht in opdracht van de regering van Qatar, zo meldden nieuwszender CNN en de krant The Guardian maandag.

20 January 2014 20:48Gewijzigd op 15 November 2020 08:18
Gevangenen worden vrijgelaten uit de gevangenis van Damascus. Foto EPA
Gevangenen worden vrijgelaten uit de gevangenis van Damascus. Foto EPA

De overloper met de codenaam Caesar gaf de juristen een laptop met maar liefst 26.948 foto’s, waarop het bewind de eigen misdaden documenteerde. Er is kennelijk sprake van een „industriële machine” voor massamoord, aldus David Crane, voormalig hoofdaanklager van het VN-tribunaal voor Sierra Leone (SCSL). „Elke aanklager zou dit soort bewijs willen hebben.” Een ander lid van het team is prof. Sir Geoffrey Nice, die voor het Joegoslavië-Tribunaal de belangrijkste aanklager was in het proces tegen ex-president Slobodan Milosevic.

Het leven in de Syrische gevangenissen wordt niet alleen bepaald door geweld, maar ook door honger. Sir Desmond de Silva, een andere voormalige SCSL-hoofdaanklager, maakt een vergelijking met de Holocaust. Volgens hem lijken de foto’s op „de beelden van de mensen die na de Tweede Wereldoorlog levend werden gevonden in de dodenkampen van de nazi’s”.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het Syrische bewind zijn misdaden zo systematisch documenteerde, net zoals de nazi’s deden in kampen als Auschwitz. De foto’s waren kennelijk onderdeel van een bureaucratische procedure waarbij aan overleden gevangenen een nummer werd toegekend voordat zij naar een ziekenhuis werden gestuurd. Daar maakten artsen een overlijdensakte op met vaak een nepdoodsoorzaak, zoals hartaanval of ademhalingsmoeilijkheden, om aan de nabestaanden te geven.

Informatie van overlopers is in het verleden wel eens onbetrouwbaar gebleken, maar Crane vond Caesar „een geloofwaardige getuige die de waarheid vertelt”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer