Geen titel
IJSSELMUIDEN. Een lening van 6 ton helpt de tuinders van het aardwarmteproject in IJsselmuiden uit de problemen. De Overijsselse gedeputeerde Rietkerk zegde deze lening donderdag toe.
Met het geld moet een verstopping in een van de putten van het project verholpen worden.
Van 2 kilometer diepte wordt in de Koekoekspolder in de gemeente Kampen warm water opgepompt. Het water gaat via een warmtewisselaar weer terug de bron in via de zogeheten injectieput. In juni bleek deze put verstopt. Na onderzoek blijkt dat onderin looddeeltjes in de buis zijn vastgekoekt. Deze deels radioactieve looddeeltjes worden nu met een oplosmiddel aangepakt.
De vele onderzoeken, het verhelpen van het probleem en het in de toekomst tegengaan van vervuiling van de buizen van de bron, kost de tuinders 6 ton. Een bedrag dat de drie tuinbouwbedrijven niet zelf kunnen opbrengen.
Het college van Kampen zegde eind vorig jaar al 135.000 euro toe. De lening van de provincie helpt hen definitief uit de brand. „Aardwarmte is pionieren. De oplossing die hier gevonden wordt, is landelijk van belang”, zegt Rietkerk.
Hij doelt op drie aardwarmteprojecten die in dezelfde grondlaag boren als in de Koekoekspolder. In Sexbierum, Heemstede en Wieringermeer wordt met belangstelling gekeken naar de aanpak van het probleem. Reden dat ook het ministerie van Economische Zaken dit jaar met financiële ondersteuning voor de tuinders komt, zegt Rietkerk.
Provincie en gemeente leenden bij de start van het project samen al ruim 6,5 miljoen euro uit aan de tuinders. Ook die lening zou in gevaar komen als de tuinders vanwege financiële problemen het project moesten staken.
Tuinder Kees Vahl was donderdag blij met de steun. „Dit is de steun die we nodig hebben om verder te kunnen.” Volgens projectleider Radboud Vorage is het een kwestie van één tot twee weken voordat duidelijk is of de bron weer op volle capaciteit kan draaien.