Politiek

Premier Moldavië wil zijn mensen houden

DEN HAAG (ANP). Jarenlang leek stilstand het kenmerk van Moldavië. In de voormalige Sovjetrepubliek bleven de communisten lang aan de macht na de onafhankelijkheid in 1991. Maar sinds een paar jaar regeert een liberale coalitie die streeft naar EU-lidmaatschap. Premier Iurie Leanca zocht donderdag steun in Den Haag.

16 January 2014 20:02Gewijzigd op 15 November 2020 08:14

Dat is niet zo verwonderlijk. Nederland is de grootste investeerder in het land dat ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne. Leanca wil de banden verder aanhalen, probeert bedrijven te vinden die willen investeren, maar zoekt ook steun voor de versterking van de democratie en de staatsinstellingen, zegt hij na het gesprek met premier Mark Rutte.

Moldavië is het armste land van Europa volgens cijfers van de Verenigde Naties. Circa 20 procent van de 3,5 miljoen inwoners heeft zijn heil in het buitenland gezocht. Later dit jaar wordt de visumplicht voor de EU afgeschaft. Leidt dat dan niet tot een nieuwe stroom arbeidsmigranten richting Noordwest-Europa?

„De meesten die weg wilden, zijn al weg”, aldus de premier. Een visum is ook „geen horde”. Het heeft volgens hem juist tot veel negatieve neveneffecten geleid zoals mensensmokkel en corruptie. De EU gaat ook niet zomaar over tot visumliberalisatie, voegt hij eraan toe. Zijn land heeft de corruptie aangepakt en instellingen zoals de douane verbeterd.

Leanca wil juist dat zijn landgenoten blijven. Er is tegenwoordig zelfs een tekort aan arbeid. „Ik sprak recent met een Amerikaanse ondernemer die hierover klaagde en om het gebrek aan arbeidskrachten een tweede fabriek niet in Moldavië vestigde, maar elders.” Hij verwacht zelfs dat „veel” Moldaviërs zullen terugkeren. Hij wijst er ook op dat het vrij reizen voor Roemenen en Bulgaren in de EU niet tot een grote exodus heeft geleid.

Zijn EU-droom wordt nog niet algemeen gedeeld. Een recente peiling toonde aan dat 42 procent van de Moldaviërs voor EU-integratie is, terwijl 38 procent de voorkeur gaf aan een unie met Rusland. Leanca gaat ervan uit dat de mensen dit jaar de gevolgen van het beleid zullen merken. „Bij infrastructuur, gezondheidszorg, ziekenhuizen worden gerenoveerd, onderwijs wordt hervormd, salarissen gaan omhoog.”

Het zal allemaal een positief effect hebben net als het associatieverdrag dat later dit jaar met de EU wordt gesloten, meent hij. Hij hoopt dat Moldavië in 2015 aanspraak kan maken op het kandidaat-lidmaatschap waarna een toetredingsproces van 8 tot 10 jaar zal volgen. Hij ziet geen andere weg voor zijn land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer