EU versterkt jacht op stropers
STRAATSBURG/ZEIST (ANP). De Europese Unie versterkt de jacht op ivoorhandelaren en stropers van wilde dieren. Het is de bedoeling dat politie, douane en justitie meer kunnen gaan doen om de misstanden aan te pakken. Bij de Europese politieorganisatie Europol zou een aparte opsporingsafdeling moeten komen.
Dat stelde het Europees Parlement in Straatsburg woensdag. Een ruime meerderheid stemde in met voorstellen van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Hij pleit ook voor het volledig vernietigen van in beslag genomen illegaal ivoor en hogere straffen voor criminelen: „Er is sprake van een stelselmatige plundering van wilde dieren én planten op ongekende schaal.”
De Europese Commissie in Brussel wil volgende maand een plan presenteren tegen misdaden die te maken hebben met het wilde dieren- en plantenrijk (wildlife crime). Volgens Gerbrandy is de EU nu nog zo lek als een mandje. „Helaas gaan veel illegale wildlife producten naar en door Europa. Ook via Rotterdam en Schiphol.”
De D66’er vindt hogere straffen in de hele EU een absolute noodzaak: „Criminelen komen er nu veel te makkelijk mee weg. Wildlife crime is een georganiseerde misdaad, zoals ook de VN-Veiligheidsraad al heeft verklaard, en moet dan ook als zodanig worden aangepakt.”
Europol schat dat de handel in bedreigde diersoorten tussen de 18 en 26 miljard euro per jaar oplevert met de EU als belangrijkste bestemming. Bij de handelswaar gaat het onder meer om ivoor, tijgervellen en neushoornhoorn.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is blij dat het Europees Parlement een vuist maakt tegen de illegale handel in bedreigde dieren en planten. Het WNF spreekt in een reactie over een sterk signaal aan de Europese lidstaten.
„In Zuid-Afrika worden jaarlijks honderden neushoorns gestroopt. De kans bestaat dat de hoorn via Europa naar Vietnam wordt vervoerd. Deze stroperijcrisis moeten we op alle fronten aanpakken. Daarom moeten Europese, Afrikaanse en Aziatische landen samen de handelsroutes afsnijden”, aldus het WNF.