Politie vreest dodelijk gevaar plofkraak
DRIEBERGEN (ANP). De politie vreest dat plofkraken in de toekomst zo uit de hand kunnen gaan lopen, dat ze tot dodelijke slachtoffers kunnen leiden. „Gelukkig zijn er nu nog geen slachtoffers die zijn overleden. Wij zijn er wel bang voor dat een plofkraak zo ernstig uit de hand loopt dat er brand of iets dergelijks ontstaat, waardoor mensen kunnen omkomen”, zegt de landelijke eenheid van politie.
Vorig jaar probeerden criminelen een recordaantal van 130 geldautomaten verspreid door heel Nederland op te blazen. „Een triest record”, concludeert de politie. „In de afgelopen 2 jaar sloegen misdadigers bij meer dan 260 geldautomaten toe. Slechts één op de tien pogingen slaagt, maar vrijwel altijd is de schade enorm.”
De landelijke aanpak van ram- en plofkraken heeft halverwege vorig jaar wel een eerste flinke klap aan een deel van de betrokken criminelen uitgedeeld, waardoor het aantal het laatste halfjaar van 2013 flink is afgenomen. Op één dag pakte de politie 20 verdachten op en na vervolgonderzoek liep het totaal aantal arrestaties op tot 70. „Het lijkt er sterk op dat de actiedag heeft geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal ram- en plofkraken, van ongeveer 100 in de eerste helft van 2013 naar 50 in de tweede helft”, licht de landelijke eenheid toe.
Het landelijke team dat zich met deze misdrijven bezighoudt, blijft zeker volgend jaar in volle omvang actief, want het aantal kan volgens de politie nog verder worden teruggedrongen. Inmiddels treffen de banken ook steeds meer veiligheidsmaatregelen.
Dinsdag is nog een 25-jarige man uit Den Bosch in de boeien geslagen op verdenking van het plegen van een plofkraak vorig jaar september in Enschede. Deze poging mislukte, maar er ontstond wel brand in een winkelcentrum dat tot een enorme schade leidde. De politie sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.