Grote reorganisatie bij The Greenery
BARENDRECHT. Bij een grote reorganisatie van The Greenery vallen mogelijk honderden ontslagen. Het coöperatieve groente- en fruitconcern sluit binnen drie jaar 5 van de 8 vestigingen in een poging om uit de rode cijfers te komen.
De reorganisatie betreft het zogenoemde kernbedrijf, dat groenten en fruit verhandelt van de ruim 700 aangesloten telers, aangevuld met importproduct. Dit onderdeel draait al jaren een miljoenenverlies.
Afgelopen week heeft de bedrijfsleiding met alle medewerkers gesproken. Daarbij is meegedeeld wie mogen blijven en wie boventallig zijn. Een deel van die laatste groep kan mogelijk toch bij The Greenery blijven, omdat op bepaalde plekken binnen de organisatie nieuwe functies ontstaan. Om die reden maakt The Greenery nog niet bekend hoeveel ontslagen er precies vallen, verklaarde een woordvoerster dinsdag.
Volgens de website van het Britse vakblad Eurofruit wil The Greenery binnen een jaar weer winst maken. Daartoe zou 30 miljoen euro moeten worden bespaard. Een derde van de 1200 medewerkers van het kernbedrijf zou ontslag zijn aangezegd. Inclusief dochterondernemingen heeft The Greenery 1800 medewerkers.
De reorganisatie is de afgelopen maanden voorbereid door interimtopman Okke Koo, de verandermanager die in september door The Greenery werd aangetrokken in plaats van de plotseling opgestapte Philip Smits. Het plan draagt de naam Phoenix, naar de mythologische vogel die uit zijn eigen as herrijst. Telerscoöperatie Coforta, eigenaar van The Greenery, en de ondernemingsraad hebben met het plan ingestemd, bevestigt de woordvoerster.
In een verklaring die vorige week onder het personeel werd verspreid, spreekt de directie van een moeilijke maar noodzakelijk stap, bedoeld om The Greenery in commercieel en financieel opzicht weer op koers te krijgen.
De onderneming krijgt in de nieuwe opzet vier afdelingen. De verkoop aan retail en die aan de groothandel worden daarbij gescheiden. De derde afdeling wordt verantwoordelijk voor de inkoop en de vierde voor de logistiek. Er blijven drie distributiecentra over: Barendrecht voor de retail, Bleiswijk voor de groothandel en Breda speciaal voor zachtfruit zoals aardbeien.
The Greenery boekte in 2012 een operationeel verlies van 2 miljoen euro. In 2011 was het verlies 4 miljoen. Alleen dankzij enkele deelnemingen schreef het concern nog zwarte cijfers. De omzet liep terug van 1,6 miljard euro in 2011 naar 1,4 miljard in 2012.
De cijfers over 2013 maakt The Greenery over enkele maanden bekend. In augustus kregen de medewerkers al te horen dat het bedrijf afkoerste op een zorgwekkend verlies. In oktober sloot The Greenery een sociaal plan met de vakbonden, dat onder meer voorziet in een versoberde afvloeiingsregeling en de mogelijkheid om bij een reorganisatie in een lagere schaal te worden geplaatst.
Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij vakorganisatie RMU, zegt in een reactie geschrokken te zijn van de omvang van de reorganisatie. „Dat het zo ingrijpend zou zijn had ik niet verwacht. Kennelijk is de financiële nood groot.”