Gebruik bètablokkers onder de loep
UTRECHT (ANP). Het gebruik van bètablokkers rond operaties wordt nog dit jaar onder de loep genomen. De huidige Europese richtlijnen waar het gebruik van dit geneesmiddel bij operaties onder valt, is namelijk mede gebaseerd op frauduleus onderzoek van de Nederlandse hoogleraar Don Poldermans. Zo verkleinen bètablokkers de sterftekans niet, maar wordt die kans flink vergroot. Zeker bij patiënten die het middel nog niet gebruiken, zo blijkt uit nieuwe internationale studies.
De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft dit onderwerp in 2011, direct nadat bekend werd dat het onderzoek ondeugdelijk was, aangekaart bij de Europese Vereniging voor Cardiologie en liet dinsdag weten dat er dit jaar een aanpassing komt. Momenteel staat er wel al een waarschuwing op de site over het gebruik van het middel.
„Het is niet zo dat bètablokkers helemaal in de ban moeten, dat voert veel te ver. Maar we moeten wel bekijken op welke wijze dit geneesmiddel wordt gebruikt bij operaties”, aldus cardioloog Eric Dubois van de NVVC.
De huidige richtlijnen zijn mede opgesteld op basis van onderzoeken van internist en vasculair geneeskundige Polderman. In 2011 werd hij door het Erasmus MC in Rotterdam ontslagen nadat was gebleken dat hij gegevens had verzonnen. „Alle literatuur over bètablokkers is opnieuw tegen het licht gehouden, zonder de onderzoeken van Polderman, en toen bleek het anders te liggen dat werd aangenomen”, zegt Dubois. De sterftekans zou namelijk niet licht verkleinen, maar flink toenemen. Hij noemt dit zeer zeker „zorgelijk”.
Hartpatiënten Nederland wil dat de kwestie „tot op de bodem” uitgezocht wordt. Bètablokkers worden regelmatig gebruikt door hart- en vaatpatiënten en hebben een gunstig effect op de doorbloeding. Het wordt ook voorgeschreven bij mensen die geen hart- of vaatpatiënt zijn en bijvoorbeeld een zware operatie moeten ondergaan of in een risicogroep vallen door hun hoge leeftijd.