Kerk & religie

„Verdwijning van religie is funest voor samenleving”

AMSTERDAM. In cultureel 
centrum Felix Meritis in Amsterdam vindt eind deze maand een nationaal religiedebat plaats over het boek ”God bewijzen” van Stefan Paas en Rik Peels.

Jan-Kees Karels
14 January 2014 11:19Gewijzigd op 15 November 2020 08:11
Den Boer. Beeld RD, Anton Dommerholt
Den Boer. Beeld RD, Anton Dommerholt

Is het dwaas om in God te geloven? Of naïef? In hun vorig jaar verschenen boek ”God bewijzen” gaan Peels en Paas op dergelijke vragen in. De publicatie heeft in de media intussen aardig wat stof doen opwaaien. Donderdag gaan de auteurs aan de VU in debat met Floris van den Berg (directeur van de seculier-humanistische denktank Center for Inquiry Low Countries) en Taede Smedes (godsdienstfilosoof en theoloog).

Eind deze maand, op 29 januari, vindt in het Amsterdamse debatcentrum Felix Meritis een nationaal religiedebat plaats. Dan discussiëren Paas en Peels met de filosofen Maarten Boudry en Herman Philipse. Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met de Theologische Universiteit Kampen.

Woordvoerder dr. William den Boer licht toe: „Het boek kan weleens een belangrijke stimulans zijn om het gesprek tussen atheïsten en agnosten aan de ene kant, en gelovigen aan de andere kant, op gang te brengen. De auteurs steken heel ontspannen in: Laten we nu eerst eens kijken bij wie de bewijslast van het Godsbestaan ligt. Atheïsten leggen die bewijslast bij gelovigen. Maar de auteurs zeggen: Waarom moeten wij dat aantonen? Toon maar aan dat God níét bestaat. Vervolgens gaan ze wel op hoog niveau in op de argumenten.”

Is de benaming nationaal religie­debat niet wat pretentieus?

„Het idee is dat hier wel een aantal prominenten met elkaar in gesprek gaan. Alle zichzelf respecterende kranten hebben over het boek geschreven. En als organisatoren vinden we het een thema dat ons als Nederlanders aangaat. Nederland seculariseert sterk. Peels en Paas laten zien hoe funest dat op termijn kan zijn voor onze maatschappij. Een gehele verdwijning van religie kennen we alleen van het communisme en het nazisme, en waar is dat op uitgelopen?”

Over God kun je toch niet discussiëren? Hij gaat aan rationaliteit vooraf.

„Mensen gaan niet geloven puur op grond van een rationele beslissing, daarvan ben ik overtuigd. Maar de opvatting dat geloven en rationeel denken elkaar uitsluiten, vormt voor heel veel mensen een drempel om überhaupt voor het geloof open te staan. Een boek als ”God bewijzen” kan belemmeringen en misverstanden op dat punt wegnemen. Ik denk dat er veel christenen zijn, ook reformatorische, die met vragen juist ook op dit terrein rondlopen.”

Hoe zijn de reacties tot dusver?

„Een enkeling was kritisch over het punt dat Herman Philipse weer meedoet. Een bepaalde groep mensen kent hem onderhand wel. Tegelijk heeft hij in 2012 een boek gepubliceerd dat precies over dit thema gaat. Hij is zo’n beetje de atheïstische icoon van Nederland, je kunt niet om hem heen. En al kan hij retorisch best sterk zijn, hij redeneert zuiver argumentatief, en dat is vrij zeldzaam onder atheïsten van dit kaliber. Maar de aanmeldingen verlopen goed.” Met een knipoog: „We hebben bewust gekozen voor een locatie in de Amsterdamse grachtengordel – vanuit christelijk oogpunt het hol van de leeuw.”


Lees hier een bespreking van het boek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer