Geen herdenking Sharon in Tweede Kamer
De Tweede Kamer zal de Israëlische oud-premier Ariel Sharon niet plenair herdenken. Hiertoe is besloten na overleg met de fracties.
Dat meldt de Tweede Kamer maandag.
Voorzitter Anouchka van Miltenburg stuurt namens de Kamer een condoleancebrief aan de ambassadeur van Israël.
PVV-leider Geert Wilders had zaterdag bij de Kamervoorzitter een verzoek ingediend Sharon te herdenken in het parlement.
Niet bekend is of er fracties waren die bezwaren hadden tegen een herdenking van Sharon. De woordvoerder van Van Miltenburg wilde daarover niets zeggen en verwees naar ‘beleidslijnen’ voor de herdenking van oud-staatshoofden of oud-regeringsleiders. Meer wilde hij daarover niet kwijt.
De SP had in elk geval geen bezwaar tegen een herdenking, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij noemt Sharon weliswaar een „omstreden figuur” die politiek verantwoordelijk was voor oorlogsmisdaden in het begin van de jaren 80, maar hij zegt ook dat Sharon daarvoor is afgetreden en dat hij later na democratische verkiezingen premier is geworden.
ChristenUnie-leider Arie Slob zei maandag via Twitter dat met hem niet is overlegd over de herdenking van Sharon. „Wij hebben overigens geen bezwaren tegen een herdenking. Is recent bij Mandela ook gebeurd.”