Start van handel in broeikasgassen
De eerste grote bedrijven hebben deze week onderling gehandeld in emissierechten van stikstofoxiden voor 2005. Met de handel in dit milieuvervuilend gas, dat bij verbranding vrijkomt, loopt de grote industrie vooruit op wetgeving die waarschijnlijk pas in dat jaar van kracht wordt.
De bedrijven AVR, Essent, Nuon en Shell Trading handelden dinsdag via de beurs Newvalues. Deze onderneming komt voort uit een initiatief van VNO-NCW en is eigendom van de Rabobank en stroomnetbeheerder Tennet. Het bedrijf wil niet alleen de handel in NOx (stikstofoxiden), maar ook die in CO2 (kooldioxide) en certificaten voor duurzame energiestroomlijnen.
„Ook al verwachten wij pas in 2005 wetgeving op het gebied van emissierechten, wij wilden toch al handelen om te kijken en te leren”, zei directeur A. Posthumus van Newvalues woensdag tijdens een bijeenkomst. De deelnemende bedrijven hadden wel een voorwaarde gesteld: Gaat de wetgeving niet door, dan gelden de afgesloten contracten ook niet. Over de prijzen liet hij zich niet uit.
Volgens de voorstellen van de overheid worden de zeer grote bedrijven in Nederland verplicht hun uitstoot van NOx en CO2 te beperken. Dat kunnen zij doen door een duur filter in de schoorsteen te installeren of door extra emissierechten te kopen bij bedrijven die nog onder de norm zitten. Dat laatste is vaak goedkoper en heeft volgens Posthumus hetzelfde effect.
De relatief kleine markt voor handel in NOx-rechten is voor Posthumus een opstap naar de veel grotere markt voor emissierechten van CO2. NOx valt binnen 100 kilometer van de schoorsteen neer. De stikstofoxiden veroorzaken verzuring en vermesting van het milieu en vormen ozon. Posthumus schat dat alleen de 150 zeer grote bedrijven erin zullen kunnen handelen.
De markt voor CO2 is daarentegen niet regionaal, maar wereldwijd bepaald, betoogde Posthumus, omdat de uitstoot van dat gas de gehele wereld opwarmt. Het is veel goedkoper om CO2-rechten te kopen in landen in het voormalig Oostblok en in Brazilië dan in Nederland. In Nederland komen 300 bedrijven in aanmerking voor de uitwisseling van CO2-rechten. In heel Europa zijn dat er 10.000, verwacht de directeur.
Newvalues heeft nog geen beurs voor CO2-rechten, maar komt daar volgend jaar mee. Om ook op deze wereldwijde markt een speler te worden is Newvalues in gesprek met mogelijke Duitse partners. „Daar zijn ze al veel verder en Duitsland is de grootste markt in Europa”, aldus Posthumus.