„Samenwerking gemeenten bedreigt democratie”
DEN HAAG (ANP). Gemeenteraadsleden zijn niet ingenomen met het toenemend aantal regionale regelingen van diverse gemeenten. Van iedere tien raadsleden vinden zeven dat dergelijke regelingen zelfs een bedreiging voor de lokale democratie vormen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
Door de toenemende regionale samenwerking wordt de eigen gemeenteraad minder belangrijk, oordeelt 40 procent van de raadsleden. De raad is voor 30 procent niet meer het meest invloedrijke orgaan binnen de gemeente.
Nederland telt ruim 400 gemeenten met in totaal 9017 raadsleden. Daarvan zijn er ongeveer 1200 lid van Raadslid.NU. De enquête werd onder alle ruim 9000 raadsleden uitgevoerd.
Ondanks de bezwaren vindt 68 procent dat gemeenten gemeenschappelijk regelingen moeten uitvoeren. De reden dat gemeenten steeds vaker terugvallen op dergelijke samenwerking is simpel: ze zijn niet meer in staat zelfstandig alle taken uit te voeren, onder meer omdat er te weinig ambtenaren zijn. Slechts 22 procent van de raadsleden denkt dat hun gemeente wél zelfstandig alle taken kan uitvoeren, zo wijst de enquête uit.
Ongeveer de helft van de raadsleden weet niet of regionale regelingen voor de eigen gemeente financieel gunstig of ongunstig zijn. De meesten vinden tevens dat er te weinig controle en invloed op dergelijke samenwerking is.