Economie

Zonnepaneel straks wellicht minder lucratief

AMSTERDAM. Op het dak van de Amsterdam Arena komen 4200 zonnepanelen en ook steeds meer particulieren hebben panelen op het dak. Het opwekken van stroom uit zonlicht lijkt meer toekomst te hebben dan andere vormen van milieuvriendelijke energie. Het aantal geplaatste panelen groeit sterk: in 2011 waren het er 250.000, in 2012 800.000 en in 2013 naar schatting meer dan 1 miljoen. Vijf vragen.

Jaap Roelants
13 January 2014 08:49Gewijzigd op 15 November 2020 08:09
Foto ANP
Foto ANP

Valt er met zonne-energie echt geld te verdienen?

Dat is op den duur zeker mogelijk. De installatie van acht zonnepanelen inclusief omvormer en meter kost ongeveer 3500 euro. Die leveren samen 1700 kWh op. Eén kWh kost rond de 22 cent bij een energiemaatschappij zoals Nuon of Essent. Dat levert jaarlijks 400 euro voordeel op. Na ongeveer acht jaar zijn de kosten eruit en begint het verdienen.

Nu is het vroeg donker, de zon schijnt weinig, het levert weinig energie op. En in de zomer, als het wel lukt, is er minder nodig. Wat levert het dan op?

Acht panelen wekken in deze maanden te weinig stroom op 
om een huishouden draaiende te houden. De eigenaar van de zonnepanelen neemt dan automatisch stroom af van de leverancier. In de zomer is dat andersom. Dan houdt hij over. Die elektriciteit mag hij voor 22 cent per kWh terugverkopen aan de energiemaatschappij. Dit ‘salderen’ is in de wet geregeld: de energiemaatschappij mag niet weigeren.

Hoe komt het dat zonnepanelen het afgelopen jaar zo populair zijn geworden?

Dat heeft veel te maken met de Chinezen, die de productie van zonnecellen stevig ter hand genomen hebben. Ze hebben Europa met hun goedkope panelen overspoeld, waardoor de prijs met meer dan 80 procent daalde. Bovendien was er vorig jaar nog subsidie mogelijk op zonnepanelen, tot ongeveer 600 euro voor een gemiddeld dak. De mensen die daarvan profiteerden zijn nog eerder uit de kosten. Maar dat potje is inmiddels leeg.

De overheid heeft schone energie gestimuleerd. Maar ontstaat er geen overproductie, als steeds meer particulieren stroom opwekken en ook nog terugleveren aan het net?

De politiek zwijgt daarover, maar dat gevaar dreigt. De stroomprijzen dalen al door het aanbod van zonne-energie in binnen- en buitenland. Bovendien betalen particulieren over hun eigen stroom geen energiebelasting en btw. Op het moment dat de staat dat echt gaat voelen, zal het salderen ter discussie komen. Bovendien is de vraag hoe energiemaatschappijen omgaan met de omzet die ze gaan missen. Het is dus niet ondenkbaar dat het plaatsen van zonnepanelen straks minder profijtelijk is dan het nu lijkt.

Waarom zien veel mensen meer in zonne-energie dan in stroom uit wind?

Het is de eenvoud. Een zonnepaneel is niet veel meer dan een glasplaat met wat platgeslagen zand. Niet kapot te krijgen. Je hebt voor de installatie ervan ook bijna nooit een vergunning nodig. Bovendien passen zonnepanelen bij de huidige participatiemaatschappij: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen stroom. Dat vinden veel mensen prettig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer