Binnenland

FNV wil uitstel herkeuring Wajongers

DEN HAAG (ANP). Vakbond FNV wil dat de herkeuring van 240.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering wordt uitgesteld. „Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel”, zei voorzitter Ton Heerts van FNV tegenover de Volkskrant.

13 January 2014 06:36Gewijzigd op 15 November 2020 08:09
Heerts. beeld ANP
Heerts. beeld ANP

„Er kan pas mee worden begonnen als er werk is voor die mensen. Anders worden er straks Wajongers goedgekeurd die daarmee met een enkeltje in de bijstand terechtkomen”, zegt Heerts. „Sommigen komen dan zelfs helemaal zonder inkomen te zitten, omdat ze wat spaargeld hebben of omdat ze bij hun ouders wonen die een inkomen hebben. Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten.”

Klijnsma wil vanaf 2015 alle 240.000 Wajongers herkeuren. Die herkeuring is afgesproken in het sociaal akkoord, dat het kabinet in april heet gesloten met vakbonden en werkgevers. Wie wordt goedgekeurd, verliest zijn uitkering en moet aan het werk. Lukt dat niet, dan wacht de bijstand. Kabinet en sociale partners hebben afgesproken dat er 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Klijnsma heeft 100 miljoen euro beschikbaar om de overgang voor hen wat te verzachten.

Heerts ontkent dat hij het sociaal akkoord achteraf wil aanpassen. Volgens hem is daarin niet afgesproken hoe snel de herkeuring van Wajongers moet plaatsvinden, zei hij in het Radio 1-Journaal. „Het gaat om het tempo. Eerst de mens en dan het geld.”

Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen vindt dat de herkeuringen van Wajongers „gelijk op moeten lopen” met het beschikbaar komen van de extra banen voor arbeidsgehandicapten die in het sociaal akkoord zijn toegezegd. „Dat kan niet zo snel als de staatssecretaris denkt”, zegt Limmen.

Heerts en Limmen zullen hun standpunt maandag naar voren brengen tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over de participatiewet over mensen met een arbeidsbeperking. Die wet regelt onder meer de herkeuring voor jonggehandicapten. Op de hoorzitting spreken onder meer ook gemeenten, belangenorganisaties en deskundigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer