Bevolkingsonderzoek darmkanker van start
BILTHOVEN (ANP). Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker gaat maandag van start. Bij 875.000 mensen valt een uitnodiging op de mat om mee te doen aan dit onderzoek. Ongeveer 2 weken later komt daar een paarse enveloppe met een ontlastingstest achteraan. Het is de bedoeling dat mensen zelf in hun ontlasting prikken met deze test en hem terugsturen naar een laboratorium voor analyse. Blijkt dat er bloed in de ontlasting zit, dan is meer onderzoek nodig, want dat kan wijzen op poliepen, en die kunnen weer wijzen op darmkanker.
Als vervolgonderzoek nodig is, wordt dat gedaan met een inwendig kijkonderzoek.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt geleidelijk ingevoerd. Het onderzoek is bedoeld voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. Dit jaar benadert het RIVM alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951. In de komende jaren volgen de andere geboortejaren. In 2019 moet het systeem volledig operationeel zijn en krijgt de doelgroep elke 2 jaar een uitnodiging.
Bij 35 procent van de mensen die darmkanker hebben, wordt dat niet opgespoord de eerste keer dat ze deelnemen aan het onderzoek. Dat komt omdat in de ontlastingstest alleen gekeken wordt of er bloed zit in de ontlasting. Dat bloed is afkomstig uit poliepen in de darm. „Maar die poliepen bloeden niet constant, dus het is mogelijk dat er iets gemist wordt”, legt Ad Masclee, voorzitter van de vereniging voor maag-, darm-, leverartsen in Nederland, uit. Bij de tweede en derde keer dat mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, wordt de kans op opsporing steeds groter: 80 tot 90 procent.
De diagnose darmkanker treft elk jaar 13.000 mensen. Per jaar sterven 5000 mensen aan de ziekte.