VVD met PvdA in de bres voor loonkostensubsidies
De VVD is in navolging van de linkse oppositiepartijen, de PvdA voorop, voorstander van herinvoering van loonkostensubsidies voor werkgevers die laagbetaalde werknemers in dienst nemen.
Het kabinet ziet niets in herinvoering van het belastingvoordeel, dat stamt uit de tijd van de paarse kabinetten. VVD–Kamerlid Weekers vindt het wél een goede manier om „werklozen met perspectief" aan de slag te krijgen.
De liberaal wil geen grote regeling optuigen. De doelgroep moet nauwkeurig worden omschreven, evenals de functies waar ze voor in aanmerking komen. Ook wil hij de mogelijkheden voor gesubsidieerde arbeid, waar het kabinet fors op bezuinigt, iets verruimen.
Weekers riep staatssecretaris Rutte tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken in de Tweede Kamer op volgend jaar met een plan te komen om meer laagbetaalde banen te creëren.
Naast loonkostensubsidies wil Weekers werkgevers ook de mogelijkheid bieden werknemers aan te nemen tegen 90 procent van het minimumloon. Hij verwacht dat dat goed is voor de werkgelegenheid. Veel banen op laag niveau zijn volgens hem de afgelopen jaren verdwenen omdat ze voor werkgevers te duur werden. De rest van de Tweede Kamer ziet daar niets in. „Volstrekt verwerpelijk", aldus SP’er De Wit. Ook minister De Geus van Sociale Zaken gaf in oktober al aan niets te zien in tijdelijke verlaging van het minimumloon.
Ook de PvdA ontvouwde een ’Plan van de arbeid’ om mensen die moeilijk een baan kunnen vinden te helpen. De sociaal–democraten willen de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen ongedaan maken, een korting op de WAO–premie voor werkgevers die arbeidsgehandicapten in dienst nemen en subsidie voor bedrijven die jongeren een baan geven.
De Geus en Rutte reageren donderdag op de plannen van de Tweede Kamer.