Kerk & religie

„Huwelijk is als bankrekening”

ELSPEET. Investeren in het huwelijk is noodzakelijk. „Het is net als bij een bankrekening. Als er alleen maar op afgeschreven wordt, gaat het mis. Dan kom je in het rood te staan.”

Van een medewerker
10 January 2014 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 08:07
beeld RD
beeld RD

Dat zei H. van Groningen donderdag in Elspeet tijdens een tweedaagse bijeenkomst in conferentiecentrum Mennorode voor hersteld hervormde studenten en beginnende predikanten. De directeur van stichting De Vluchtheuvel ging specifiek in op het pastoraat bij huwelijksproblemen.

Tijdens de interactieve sessie kwam aan de orde wanneer er sprake is van overspel. Van Groningen noemde als voorbeeld het maken van een bergwandeling met een andere vrouw. „Als zijn eigen vrouw een signaal geeft, moet diegene niet gaan wandelen”, meende iemand. Een ander was stelliger en zei dat dergelijke wandelingen vriendschappelijk kunnen beginnen, maar dat ze niet vriendschappelijk eindigen. Van Groningen: „Als je met je hart bij een andere vrouw bent, moet je oppassen.”

De directeur wees op het belang van het investeren in het huwelijk. „Het is net als bij een bankrekening. Als er alleen maar op afgeschreven wordt, gaat het mis. Dan kom je in het rood te staan.” Hij vindt het belangrijk dat man en vrouw elkaar trouw blijven, ook als het niet zo goed gaat in het huwelijk. „Je mag de verwachting hebben dat er iets gebeurt als man en vrouw hun verantwoordelijkheid nemen. Mannen zijn verplicht hun vrouw lief te hebben, ook al voelen ze op dat moment niets.”

Van Groningen vindt dat de omgang met de Heere centraal moet staan in de strijd voor het behoud van het huwelijk. Hij voelt zich persoonlijk aangesproken door de geschiedenis van de Samaritaanse vrouw in Johannes 4. „Laat altijd doorklinken dat er een genadig God is”, stelde hij, om eraan toe te voegen dat snelle en makkelijke oplossingen niet te verwachten zijn.

Knielen

Ds. P. den Ouden, hersteld hervormd predikant in Katwijk aan Zee, sprak ’s morgens bij de opening van de conferentie over ”een knielende theologie”. „We studeren, publiceren en confereren, maar het gevaar is groot dat dat ook zo ongeveer het enige is waar we ons mee bezighouden: God als object. We hebben veel theologie vanaf de stoel, maar geen theologie voor de stoel, een theologie die van knielen weet. We zitten te veel op onze stoel en knielen te weinig voor onze stoel” zei hij.

De predikant wees erop dat de ware theologie het aankleven van de Heere is. „Een aanklevend leven is een leven van veel bij Christus verkeren. De levende geloofsomgang geeft ons leven en spreken warmte en gloed.” Hij raadde aan het dagboek van Andrew Bonar te lezen. Daarin gaat het over de gemeenschap met God. „We zien het in het leven van Bonar en van al Gods grote heiligen in de Schrift en in de kerkgeschiedenis dat het allereerst en vooral mannen van de binnenkamer waren. Wat er in ons persoonlijke en ambtelijke leven werkelijk toe doet, speelt zich meer achter de deur af dan buiten de deur.”

’s Avonds sprak zendingswerker N. van Steensel over de uitdagingen en zegeningen van de zendingswerker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer